Lugdunum doet goede zaken met winst in stadsderby

Hennie Kanbier
Leiden

De enige Leidse derby in de derde klasse is zaterdag een prooi geworden voor Lugdunum. Op bezoek bij Sporting Leiden werd een 0-1 zege binnen geloodst.

Door het verlies van koploper Van Nispen werd daarnaast het verschil op de ranglijst teruggebracht tot drie punten.

De fusieclub maakt even pas op de plaats in de rangschikking. Wie spektakel had verwacht, kwam helaas bedrogen uit. De rollende ‘r’ kwam er langs de lijn lekker uit, maar op het veld was er nauwelijks sprake van vermaak.

Peter Hamelink draaide er na afloop niet omheen. ,,Dit was onze slechtste pot tot nu toe en dat uitgerekend tegen een andere Leidse ploeg. Het is niet reëel dat wij top vijf gaan spelen, maar deze nederlaag komt wel aan.

De doelman van Lugdunum, Jeffrey Loozen, was uiteraard milder gestemd vanwege de driepunter. ,,Hier winnen is natuurlijk lekker, maar we moeten wel kritisch kijken naar ons spel. Dat kwam er slechts bij vlagen uit en dat zal beter moeten om een rol van betekenis te kunnen blijven spelen. De zege was wel verdiend, want ik heb weinig reddingen hoeven te verrichten.”

Vooraf werd er in de bestuurskamer uiteraard gesproken over de fusie die tot stand is gekomen tussen VV Leiden en FC Rijnland.

Vice-voorzitter Ed Immink: ,,Natuurlijk loopt nog niet alles op rolletjes, maar we zijn met zijn allen toch erg tevreden hoe het reilt en zeilt. Er is nu veel meer leven in de brouwerij met alle elftallen die er zijn bijgekomen en we zijn trots op wat er is neergezet. De toekomst ziet er goed uit.”

Phil Verstraaten, al geruime tijd geen voorzitter meer van de club uit de Kikkerpolder maar nog wel betrokken bij de groenwitten, sprak zijn waardering uit voor de daadkracht van de twee in elkaar versmolten clubs.

,,Ook wij zijn druk bezig met de toekomst, maar het vizier van de club staat ook op het 100-jarig bestaan. In 2019 is dat zover en de club is al druk met de organisatie. Een prachtige mijlpaal natuurlijk straks.”

In sportief opzicht kende Lugdunum een bizar seizoen ’17-‘18. De eerste periodetitel werd gepakt, maar later kwijt gespeeld vanwege degradatie. In de derde klasse krabbelt de ploeg aan de hand van Roberto Escudero op, maar dat gaat wel met horten en stoten.

De jeugdigheid, zo wordt aangestipt, is vooralsnog de reden van de wisselvalligheid. Tegen Sporting Leiden bestaat het team van de bezoekers toch vooral uit meer ‘belegen’ spelers.

Zij zorgden ervoor dat Lugdunum zeker in de openingsfase het beste van het spel had. De ploeg hield daarna de controle en liet de nodige kansen onbenut om Sporting al eerder kansloos te laten.

De thuisploeg werkte hard, maar er ging onnoemelijk veel mis in de derby en slechts met opportunistisch voetbal werd tot op het laatste moment gehoopt op de gelijkmaker. Uiteindelijk kreeg Zakaria Bardaa een kans in de schoot geworpen, maar de invaller faalde hopeloos.

Lugdunum pakte al vroeg een voorsprong via Ozan Isitir. Sietse Fokkema beklaagde zich bij de scheidsrechter over een overtreding op hem, maar de leidsman gaf geen sjoege. Vanaf die goedgekeurde treffer kregen de gasten via de gebroeders Ozan en Cem Isitir de gelegenheid om de score uit te bouwen, maar het bleef bij de magere score.

Voor het overige en afgaande op deze onderlinge tweestrijd mag de conclusie zijn dat het op sportief vlak wel beter zal moeten. Zelfs voor een duel in de derde klasse was het ondermaats.

Sporting Leiden-Lugdunum 0-1 (0-1)

11. O.Isitir 0-1. Scheidsrechter: Hilgersom. Toeschouwers: 200.

Sporting Leiden: Van der Meulen, Dieke, Fokkema (76.Khalid), Van Egmond, Donders (46.Blikman), Hamelink, Devilee, Wansink (67.Bardaa), Bakker, Middelkoop, Van den Berg.

Lugdunum: Loozen, Boukhidous (60.Nabil), Dijkhuizen, C.Isitir, Latifi, Bezzai (87.Absalem), Thong, Blazquez (78. Demirbas), De Haas, Van Leeuwen, O.Isitir.

Meer nieuws uit Sport Regionaal

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.