Lenferink heeft nog één keten over

De weggegooide keten.© archieffoto

Loman Leefmans
Leiden

De Leidse burgemeester Henri Lenferink heeft nog niet besloten of hij een nieuwe ambtsketen laat maken. ,,We weten nog maar net dat de officiële keten definitief is verdwenen en hebben het nog niet over die mogelijkheid gehad’’, aldus zijn woordvoerster.

Lenferink verloor zijn officiële keten 2 oktober. Op beelden van de camera’s die vanwege Leidens Ontzet in het centrum hingen, was te zien hoe drie jonge vrouwen de keten op straat vinden en meenemen. In de afgelopen weken had de burgemeester nog hoop dat het trio kon worden opgespoord zonder ruchtbaarheid aan de kwestie te geven. Dat lukte niet en daarom werd half november aan lokale media gevraagd een oproep te plaatsen.

Dat hielp. De drie vrouwen hadden binnen een dag een kort onderhoud gehad met Lenferink. Zij brachten het slechte nieuws dat ze de keten niet op waarde hebben geschat en het sieraad hebben weggegooid.

Dat is niet alleen een schadepost van naar schatting enkele duizenden euro’s, maar ook extra pijnlijk voor de burgemeester omdat hij bijna elf jaar geleden ook al zijn keten kwijtraakte. Het ging toen om een historisch exemplaar uit 1931 dat waarschijnlijk werd gestolen uit zijn tijdelijke werkkamer. Leerlingen van de zilversmid-opleiding in Zeist fabriceerden daarop een nieuwe, modernere keten. Die deed tien jaar dienst, tot 2 oktober.

Wat de burgemeester rest, is de zogeheten reisketen. Dat is een kopie van de schakel die in maart 2008 spoorloos raakte.

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.