’Tien tot vijftien procent minder auto’s Hazerswoude’

Erna Straatsma
Alphen aan den Rijn

Het Molenberaad (coalitie van drie natuurverenigingen en bewoners van de Hazerswoudse wijk Weidelanden) denkt het autoverkeer door Hazerswoude-Dorp met zijn eigen verkeersoplossing met tien tot vijftien procent te verminderen.

Een aquaduct onder de Gouwe is hiervoor nodig, evenals een nieuwe verbinding tussen de A12 en N11 bij Bodegraven (de zogenoemde Bodegravenboog) en een korte verbinding van de Moordrechtboog naar de zuidelijke rondweg om Waddinxveen.

Dit voorstel leidt volgens het Molenberaad tot de volgende, zelf becijferde resultaten: 35 procent minder autoverkeer op de hefbrug in Boskoop en 10 tot 15 procent minder verkeer over de N209 door Hazerswoude-Dorp.

,,We hebben een verkeersmodel van bureau Goudappel Coffeng gebruikt om de berekeningen te maken’’, zegt René Brunklaus van de Vereniging tot Behoud van Landelijk Waddinxveen, dat onderdeel uitmaakt van het Molenberaad. ,,We hebben ook wat verkeersdeskundigen in huis.’’

Het Molenberaad vroeg de provincie Zuid-Holland eerder om het eigen plan te laten doorrekenen door Goudappel Coffeng, maar kreeg dat tot op heden niet voor elkaar.

Alphen aan den Rijn, Gouda, Waddinxveen en Zuid-Holland werken samen aan een plan om de verkeersproblemen in Boskoop en Hazerswoude-Dorp op te lossen. Ze hebben daarvoor vijf scenario’s bedacht, die variëren van aanleg van extra wegen tot verbreding van de Gouwe en een tunnel onder de Gouwe.

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.