Premium

Recensie: 30 jaar Leids Kamerkoor groots gevierd

Recensie: 30 jaar Leids Kamerkoor groots gevierd
Leids Kamerkoor.
Leiden

Op 37-jarige leeftijd gaat Rossini al met pensioen, niet uit luiheid maar door een falende gezondheid en depressies. Niettemin schreef hij op z’n ouwe dag nog tal van kleine humoristische stukken voor diverse bezettingen, én zijn 12-stemmige Petite Messe Solennelle voor piano en harmonium. Nou, noem het maar na al zijn opera’s gerust genadebrood! Zeker in de fantastische uitvoering van het Leids Kamerkoor (LKK)zaterdag in het Rijksmuseum van Oudheden.

Met graagte prijs ik pianiste Femke de Graaf de hemel in. Al zo vaak heb ik dit ’kleine’ juweel gehoord, maar zó intens stralend maar zelden. Ritme en dynamiek worden geraffineerd uitgebuit. Rossini’s onuitputtelijke melodische vindingrijkheid wordt nieuw leven ingeblazen.

Zonder partituur zingen is sowieso al een prestatie; het LKK dóet het, verend licht, zuiver, homogeen. In prachtig golvende bewegingen zoals in het schier eindeloos herhalende Amen. Voluit vitaal in het Credo, wat Rossini ons ongekend vaak wil inprenten: ik geloof! Het Cum Sancto Spiritu is éen groot feest. Het huppelt licht staccato in de sopraanpartij, waar de alten even heerlijk puntig op reageren, de mannen alert mee zwieren. Geweldig!

Nogmaals, wat heeft LKK het getroffen met pianist en ’meeswingende’ organist. De Graaf leeft zich volledig in, én uit, kruipt in elke frase, sleept het koor mee langs bergen en dalen, zakt nooit weg in vette romantiek, trekt nauwelijks aan maat en ritme. Maar juist die strakheid, dat voortvarende, liefdevolle spel grijpt je bij de keel.

Alle vier solisten kunnen er wat van, de één wat fraaier dan de ander. Francis van Broekhuizen als een ware operadiva, David Visser in het middenregister op zijn best, Guy Cutting soepel en innemend. Echt helemaal passend in deze spontaan vrome sfeer valt de mezzosopraan Elsbeth Gerritsen. Zij lijkt het meest overtuigend de intentie, de uitvoeringspraktijk van Spitteler aan te voelen. Het Agnus Dei komt uit het diepe dal van haar ziel, onvergetelijk mooi.

LKK’s jubileum is groots gevierd!

Concert: Leids Kamerkoor o.l.v. Jeroen Spitteler, m.m.v. Femke de Graaf (piano), David Jansen (orgel), Francis van Broekhuizen (sopraan), Elsbeth Gerritsen (mezzosopraan), Guy Cutting (tenor), David Visser (bariton). Gehoord:17-11, Rijksmuseum van Oudheden, Leiden.

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.