Jonge raadsleden willen nachtbussen

Loman Leefmans
Leiden

In en rond Leiden moeten ook ’s nachts lijnbussen gaan rijden. Daarvoor pleiten drie raadsleden uit Katwijk, Teylingen en Alphen. ’Wij vinden dat het in 2018 mogelijk moet zijn om ook ná half een op Leiden Centraal een bus naar huis te nemen.’

Dat schrijven de drie in een brief aan hun Leidse collega’s en aan de gemeenteraden van alle plaatsen in het Holland-Rijnland-gebied.

Het initiatief voor de nachtbussen is genomen door jonge raadsleden. Het zijn Sonny Spek van Durf uit Katwijk, Evon Zevenbergen van Nieuw Elan in Alphen aan den Rijn en Joren Noorlander van D66 in Teylingen. Zij vinden het niet meer van deze tijd dat het openbaar busvervoer in Leiden en omstreken kort na middernacht ’uitsterft’.

’Het voordeel van een nachtelijk vervoersnetwerk is dat wij daarmee onze regio kunnen laten aansluiten op de ov-netwerken van Amsterdam, Den Haag en Rotterdam’, schrijft het trio. Bovendien wordt het openbaar vervoer in algemene zin gepromoot.

In fusiegemeente Teylingen heeft de gemeenteraad inmiddels een motie aangenomen waarin de steun voor een nachtelijk vervoersnetwerk wordt uitgesproken.

De drie vinden het een goed moment om het onderwerp aan te kaarten. De verschillende gemeenten moeten namelijk binnen enkele jaren samen beslissen of ze voor de komende tien jaar doorgaan met het Friese Arriva als regionale busmaatschappij in noordelijk Zuid-Holland of met een ander vervoersbedrijf.

De drie initiatiefnemers zijn van mening dat het instellen van nachtbussen van en naar Leiden een bijkomend voordeel heeft. Als het doorgaat, dan zou dat een voorbeeld van intergemeentelijke samenwerking zijn die wél is gelukt. ’Het zou een mooi signaal zijn als we van onderop kunnen laten zien dat gemeenteraden in staat zijn om onderlinge raakvlakken te vinden en afspraken met elkaar te maken.’

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.