Welzijn van oudere migranten onbekend

Breien helpt.

Breien helpt.© Foto TON KASTERMANS

Wilfred Simons
Leiden

Nederland telt, zo becijferde het CBS, op dit moment 312.000 oudere migranten van niet-Westerse oorsprong. Ze voelen zich vaak niet zo goed en gezond als hun leeftijdsgenoten die in Nederland zijn geboren, zo toonden twee onderzoekers aan van de Leiden Academy on Vitality and Ageing.

Nona Conkoya en Jolanda Lindenberg beoordeelden 104 rapporten en artikelen over welbevinden bij 55-plusmigranten, die vooral gaan over ouderen uit Turkije, Suriname en Marokko. Hun conclusies verschijnen in december in een speciale uitgave van het Tijdschrift voor Gerontologie en Geriatrie.

Dát zij vaak niet zo lekker in hun vel zitten, konden Conkoya en Lindenberg goed vaststellen, maar waarom dat zo is, weten zij niet. Veel onderzoek kijkt vooral naar gezondheid en zorg, en minder naar welbevinden. Zij pleiten daarom voor een ’bredere sociaal-maatschappelijke benaderingswijze’. ,,Welke wensen en verlangens hebben ouderen met een niet-Nederlandse achtergrond, naast hun eventuele ziekte en beperking’’, vragen de twee zich af. ,,Hoe ziet een goede oude dag er voor hun uit? Hoe kunnen we hun leven zo plezierig mogelijk maken?’’

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.