Alphenaar krijgt tbs voor mishandelen vriendin

Jan Jaap Broekhuijsen
Alphen aan den Rijn

De 47-jarige Alphenaar Joel van A. draait een tbs-kliniek met dwangverpleging in voor het aftuigen van zijn vriendin. Dat heeft de Haagse rechtbank dinsdag bepaald.

Het openbaar ministerie had tijdens de behandeling van de strafzaak twee weken geleden een gevangenisstraf van negen maanden en een tbs met voorwaarden, een milde tbs-variant, geëist tegen de Alphenaar.

De rechtbank gelooft niet in de mildere tbs-variant voor de Alphenaar en acht de kans op herhaling groot. Tijdens de zitting gaf de verdachte aan niet vrijwillig mee te willen werken aan een klinische behandeling. Ook betoogde hij toen dat ’zijn vriendin niet zonder hem kan’ en hij niet zonder haar. Van A. was in 2016 ook al eens veroordeeld wegens mishandeling van dezelfde vriendin. De rechtbank vreest dan ook voor de veiligheid van het slachtoffer.

Daarom besloot de rechtbank tot het opleggen van de zwaardere tbs-variant. Om die zo snel mogelijk te laten ingaan, bracht de rechtbank de geëiste celstraf terug tot de tijd die de Alphenaar al in voorarrest zat: vier maanden.

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.