Premium

Eva Biesheuvel: altijd optimistisch

Eva Biesheuvel: altijd optimistisch
Eva en Maarten Biesheuvel.
© Gerard in ’t Veld

,,Met een beetje moeite zou de toekomst best aardig kunnen worden’’, zei Eva Biesheuvel in september nog in deze krant. In de nacht van maandag op dinsdag overleed ze in het Leids Universitair Medisch Centrum op 80-jarige leeftijd, aan de gevolgen van een hersenbloeding.

Eva Biesheuvel werd op 13 oktober 1938 als Eva Gütlich geboren in Schiedam. Op het stedelijk gymnasium leerde ze, als achttienjarig meisje, Maarten kennen. Dat was in 1958. ’Ik ging naar het huis toe waar ze woonde en daar zat een prachtig meisje van achttien jaar met haar benen opgetrokken in een luie stoel’, schreef Maarten in 1981 in het literair tijdschrift Maatstaf over die eerste ontmoeting. ’Ik was meteen verliefd op haar.’ In 1979 trouwden ze.

Het tweetal verhuisde in hun studietijd naar Leiden en is daar nooit meer weg gegaan. het stel woonde decennialang in een opvallend groen houten huis - ’Sunny Home’ -in de Kernstraat, in het gezelschap van een grote hoeveelheid katten.

Eva genoot bekendheid als de steun en toeverlaat van Maarten (79) die al vijftig jaar kampt met depressies en psychoses als gevolg van een bipolaire stoornis. Ze kampte zelf ook met een gebrekkige gezondheid: als gevolg van de ziekte van Bechterew was haar rug helemaal krom gegroeid en kon ze de laatste jaren nog maar moeilijk lopen.

Halverwege de jaren negentig kwam Eva Biesheuvel in Leiden veelvuldig in het nieuws als een van de bestuursleden van de stichting tot Behoud van het Militair Invalidenhuis (tegenover Sunny Home). Die stichting kreeg het voor elkaar dat op 8 maart 1995 een Leids referendum werd gehouden over het voortbestaan van dit monumentale pand. Dat Leidse referendum was een primeur, want het was de eerste volksraadpleging in Nederland die op initiatief van burgers werd gehouden.

In september waren Eva en Maarten volop in het nieuws, vanwege het verschijnen van Maartens ’Verhalen uit het gekkenhuis’. In deze krant verscheen een uitgebreid interview waarin Eva vol optimisme over de toekomst sprak, na een uiterst moeizaam jaar, vol ziekteproblemen bij beiden. De publiciteit en belangstelling daar omheen deed hen beiden heel veel plezier.

’Ik vind mezelf nooit zo belangrijk’, zei Eva in het interview in september. Maar daarmee deed ze zichzelf schromelijk tekort.

Erna Straatsma

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.