Eva Biesheuvel (80) overleden

Erna Straatsma
Leiden

Eva Biesheuvel is in de nacht van maandag op dinsdag overleden aan de gevolgen van een hersenbloeding. De echtgenote van de Leidse schrijver Maarten Biesheuvel werd vorige maand 80.

Eva Biesheuvel werd op 13 oktober 1938 als Eva Gütlich geboren in Schiedam. Op het stedelijk gymnasium leerde ze, als achttienjarig meisje, Maarten kennen.

Lees hier: Eva Biesheuvel: altijd optimistisch

Het tweetal verhuisde in hun studietijd naar Leiden en is daar sindsdien gebleven. Ze woonden decennialang in een opvallend groen houten huis - ’Sunny Home’ -in de Kernstraat.

Eva genoot bekendheid als de steun en toeverlaat van Maarten (79) die al vijftig jaar kampt met depressies en psychoses als gevolg van een bipolaire stoornis. Ze kampte zelf ook met een gebrekkige gezondheid: als gevolg van de ziekte van Bechterew was haarrug helemaal krom gegroeid en kon ze de laatste jaren nog maar moeilijk lopen.

Halverwege de jaren negentig was Eva Biesheuvel in Leiden een van de bestuursleden van de stichting tot Behoud van het Militair Invalidenhuis (tegenover Sunny Home) dat het voor elkaar kreeg dat er op 8 maart 1995 een lokaal referendum werd gehouden over het voortbestaan van dit monumentale pand.

Dat Leidse referendum was een primeur, want het was de eerste volksraadpleging in Nederland die op initiatief van burgers werd gehouden.

In september waren Eva en Maarten volop in het nieuws, vanwege het verschijnen van een nieuw boek van Maarten, ’Verhalen uit het gekkenhuis’.

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.