Leidse regio investeert 25 miljoen in stamcelcentrum

Wilfred Simons
Leiden

De stamceltechnologie heeft in het afgelopen decennium zoveel vooruitgang geboekt, dat de eerste medische toepassingen rijp zijn voor productie. Speciaal hiervoor bouwt het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) een 25 miljoen euro kostend stamcelcentrum.

Het is de bedoeling dat onderzoekers en beginnende bedrijven aan de slag gaan in deze fabriek, die de naam Netherlands Centre for the Clinical Advancement of Stemcell Therapies (Necst) heeft gekregen. In het centrum kunnen zij straks therapieën ontwikkelen waarin stamceltechnologie centraal staat.

Stamcellen zijn de werkpaarden in de zogeheten regeneratieve geneeskunde. Hierin proberen artsen en onderzoekers samen om kapotte, of verloren gegane organen, te vervangen door nieuwe. Of deze organen zo te repareren dat ze weer zo goed als nieuw zijn. Zo werkt de Leidse diabetoloog Eelco de Koning aan insulineproducerende cellen, die een uitkomst kunnen zijn voor diabetes type-1-patiënten. Ook blindheid als gevolg van slijtage van het netvlies kan met stamceltherapie worden genezen.

De stamcellen die in Necst gebruikt gaan worden, zijn zogeheten geïnduceerde plutipotente stamcellen. Ze worden niet gewonnen uit embryo’s, maar zijn ’geherprogrammeerde’ huid-, spier- of zenuwcellen. Omdat het gaat om menselijk materiaal, dat ook aan mensen wordt toegediend, moet Necst voldoen aan strenge regels voor productie en toediening. In Nederland bestaat nog geen centrum dat aan al deze strenge eisen voldoet.

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.