Bushaltes Merenwijk komen er

Loman Leefmans
Leiden

De vier nieuwe bushaltes in de Leidse Merenwijk waar buurtbewoners bezwaar tegen maakten, komen er toch. Dat heeft wethouder Martine Leewis (GroenLinks) meegedeeld in een brief aan de gemeenteraad.

De haltes zijn op tijd klaar voor de nieuwe busdienst waardoor de aangekondigde tijdelijke haltes niet nodig zijn.

In de Merenwijk merkten veel ouderen in de afgelopen jaren dat ze vanuit de wijk wel naar winkelcentrum Kopermolen en de zorgvoorzieningen daar in de buurt konden komen, per bus, maar niet meer terug. Na maanden van touwtrekken met de gemeente en busvervoerder Arriva werd daar wat op gevonden. Net als eind vorige eeuw nog het geval was, rijdt er vanaf eind dit jaar een lijnbus linksom de rondweg af en een rechtsom.

Voor die vernieuwing waren zes nieuwe haltes nodig. Bij vier daarvan - Fakkelgras, Broekweg, Vossemeerlaan en Zwartemeerlaan - leidde dat tot juridisch verzet van buurtbewoners. Zij vreesden onder meer overlast van afremmende en optrekkende bussen en ook de veiligheid van voetgangers en fietsers was volgens de Merenwijkers in het geding.

De bezwaarcommissie van de gemeente boog zich de afgelopen weken over de kwestie en gaf uiteindelijk het stadsbestuur gelijk. De uitgekozen plekken voor de nieuwe bushalte waren immers ’vastgesteld op basis van uitgebreid verkeerskundig onderzoek.’ Bovendien zijn alle belangen ’goed gewogen.’

De aanleg van de nieuwe, verhoogde en overdekte haltes gaat ook direct komende maandag van start en ze zijn op tijd klaar als de bussen, op maandag 10 december, aan hun nieuwe rondjes door de Merenwijk beginnen. Daarom is de aangekondigde aanleg van tijdelijke haltes niet meer nodig, schrijft Leewis.

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.