Gouden speld Leiden voor Hennie Korthof, halve ton voor Stichting Urgente Noden

Leiden

Hennie Korthof heeft dinsdag uit handen van wethouder Marleen Damen (PvdA, welzijn) de gouden speld van de stad Leiden gekregen tijdens de viering van het tienjarig bestaan van de Stichting Urgente Noden Leiden (SUN Leiden). De stichting zelf kreeg van de gemeente een cheque van 50.000 euro, ten behoeve van een nieuw op te zetten Sociaal Leenfonds.

Korthof vertrekt bij de stichting, waar zij een drijvende kracht was. De stichting groeide in de loop der jaren uit tot een niet meer weg te denken pion binnen het armoedebeleid van de gemeente Leiden.

Korthof bracht de vruchtbare samenwerking tot stand tussen de adviescommissie van de stichting en de gemeente Leiden. Ook speelde zij een doorslaggevende rol bij het succesvol functioneren van de breed samengestelde Raad van Advies.

Naast haar werkzaamheden bij SUN was ze ook als vrijwilliger enorm actief op andere gebieden. Ze was in de jaren ’80 adviseur bij de Leidse Rechtswinkel en ze was tot medio de jaren ’90 voorzitter van de bestuurscommissie van het Instituut Burgerraadslieden. In de jaren '90 was ze begeleider bij de Technische emancipatie club voor meisjes (Technika-10) en vanaf het jaar 2000 was ze 10 jaar lang secretaris van STAL (Stichting Levend Ambacht Leiden). Van 2006 tot 2016 was ze een zeer actief bestuurslid van STIEL en sinds 2010 is ze vrijwilliger bij de Open Monumentendagen.

SUN kreeg uit handen van de wethouder een cheque van 50.000 euro voor het opzetten van een Sociaal Leenfonds. Het idee komt uit van SUN Zoetermeer. Daar hebben ze zeer goede ervaringen met het fonds. Het fonds is speciaal voor mensen met een schuld tot 1750 euro (gezinnen tot 2500 euro). Zij kunnen via dat fonds een renteloze lening aanvragen om hun openstaande nota's te betalen. Begeleiding voor en na de aanvraag is een essentieel onderdeel van de lening om te voorkomen dat mensen verder in de schulden raken. SUN Leiden mag zelf bepalen hoe ze het cadeau precies besteden, en de gemeente trekt graag samen met de stichting op om het Sociaal Leenfonds ook in Leiden tot een succes te maken.

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.