Politieactie tegen motorclub Caloh Wagoh, Leidenaar opgepakt

© Foto: Politie.nl

Leiden

De politie is woensdagochtend bezig met een grote politieactie tegen motorclub Caloh Wagoh. In Leiden is een van de twee kopmannen, een 48-jarige man, opgepakt.

Bij de actie, waaraan ongeveer achthonderd politiemensen meedoen, zijn op meer dan veertig plekken invallen gedaan, aldus de politie. Op verschillende locaties zijn telefoons, laptops, voertuigen, vuurwapens, hard- en softdrugs in beslag genomen.

De twee kopstukken van 48 en 70 jaar zijn in Mijdrecht en Leiden aangehouden op verdenking van lidmaatschap van een criminele organisatie. Ze zijn vastgezet voor verhoor en zitten in volledige beperkingen, wat betekent dat ze alleen contact mogen hebben met hun advocaat.

Een van de aangehouden kopstukken is Greg R. (70) uit Mijdrecht. Hij geldt als een van de 'godfathers' in het Nederlandse misdaadmilieu. Zijn advocaat Nico Meijering bevestigt de arrestatie. Meijering zegt nog niet te weten van de verdenking tegen zijn cliënt. ,,Onze troepen zijn naar hem onderweg.’’

Greg R. is vele jaren actief geweest in de internationale drugshandel, al dan niet in samenwerking met een paar van zijn zonen. Hij is de vader van Jesse R., die in het liquidatieproces Passage is veroordeeld tot een levenslange celstraf. Passage, het grootste liquidatieproces van Nederland ooit, draait om zeven criminele afrekeningen in de Amsterdamse onderwereld.

Wie de andere arrestant is, de man die in Leiden werd opgepakt, is niet bekend. De Telegraaf zegt dat het gaat om Keylow, oud-leider van straatbende The Crips.

De politieactie richt zich volgens de woordvoerder vooral op ,,ondermijnende activiteiten'' van leden van deze motorclub, die volgens de politie kan worden gezien als een criminele bende.

Politie tijdens een onderzoek bij een clubhuis van motorclub Caloh Wagoh in Amersfoort.

Politie tijdens een onderzoek bij een clubhuis van motorclub Caloh Wagoh in Amersfoort.© ANP

De invallen in woningen van leden van de club, bedrijfspanden en clubhuizen van Caloh Wagoh vonden plaats in de regio’s Den Haag, Rotterdam, Amsterdam, Midden-Nederland en Oost-Nederland.

Caloh Wagoh dook de afgelopen tijd op in meerdere onderzoeken van politie en justitie. Zo worden drie leden van de Woerdense tak verdacht van de beschieting met een antiraketwapen van het gebouw waarin onder meer de redactie van het tijdschrift Panorama is gevestigd.

In oktober werd een 47-jarig Haags lid van de motorclub aangehouden op verdenking van de moord op de Belgische zakenman Stefaan Bogaerts. Die werd in september 2017 vermoord in de buurt van een kroeg in Spijkenisse. In dat café kwamen veel leden van de zogenoemde outlaw motorcycle gang (OMG), zoals de politie de club omschrijft.

Politie tijdens een onderzoek bij een clubhuis van motorclub Caloh Wagoh in Amersfoort.

Politie tijdens een onderzoek bij een clubhuis van motorclub Caloh Wagoh in Amersfoort.© ANP

Verder is een van de mannen die is aangehouden voor de moord op de broer van 'Mocro-maffia'-kroongetuige Nabil B. lid van Caloh Wagoh.

Caloh Wagoh Main Traid bestaat pas sinds 2016, maar wordt door het Openbaar Ministerie al gezien als criminele organisatie. De 'broederschap', zoals de groep zichzelf omschrijft, zou zich schuldig maken aan ,,ondermijnende activiteiten'', waarmee een vermenging van de onder- en bovenwereld wordt bedoeld.

OMG's worden door politie en justitie geregeld in verband gebracht met criminele activiteiten als drugs- en wapenhandel, afpersing en fraude. Kopstukken uit de onderwereld zouden de bendes inzetten voor gewelddadige klussen.

De Bandidos werd vorig jaar als eerste motorclub verboden. In juni werd ook Satudarah verboden. Het OM werkt nog aan een rechtszaak tegen de Hells Angels.

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.