Rechtbank spreekt Alphense gevangenisbewaarder vrij

Jan Jaap Broekhuijsen
Den Haag

Een bewaarder (36) van de gevangenis in Alphen is woensdag door de Haagse rechtbank vrijgesproken van het schoppen van een gedetineerde tijdens diens verplaatsing naar een isoleercel op 7 juni 2015.

De doorgedraaide gevangene overleed binnen enkele uren daarna, maar de exacte doodsoorzaak kon niet worden worden vastgesteld, zo wees intern justitieel onderzoek eerder uit. Het OM vervolgde de bewaarder wel voor poging tot zware mishandeling en eiste 150 uur werkstraf en een maand voorwaardelijke gevangenisstraf. Maar de rechtbank spreekt de ontkennende bewaarder vrij omdat het bewijs tegen hem slechts bestaat uit de belastende verklaring van één collega.

Lees ook: Bewaarder gevangenis Alphen schopt gedetineerde die later overlijdt: werkstraf geëist

De overleden gedetineerde zat destijds in een voorarrest-cel. Hij was aangehouden voor een geweldsdelict. Nadat hij tot tweemaal toe brand stichtte in de cel, werd hij door vijf bewaarders van het zogeheten Interne Bijstandsteam overmeesterd, waarbij een worsteling plaatsvond. Daarna werd hij overgebracht naar de isoleercel. Daar werd de gevangene slap en reageerde hij nergens meer op. Reanimatie hielp niet, hij overleed dezelfde nacht nog in het ziekenhuis. De bewaarders werden door het OM niet vervolgd voor de dood van de gevangene.

Wel werd een van de bewaarders dus nog door het OM vervolgd omdat hij de gevangene onnodig zou hebben geschopt, hetgeen het OM ziet als ’een poging zware mishandeling’. Daarvan is de verdachte nu door de rechtbank vrijgesproken. De bewaarder viel na de uitspraak in de armen van meegekomen familie.

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.