Theresienmesse te horen in Sassenheim

Elma van den Dool.

Elma van den Dool.© Archieffoto

Theo de With
Sassenheim

De Theresienmesse is vrijdag te horen in de Julianakerk in Sassenheim. Voor de uitvoering tekent de christelijke oratoriumvereniging ’Com nu met Sangh’.

Joseph Haydn (1732-1809) schreef de Theresienmesse op relatief hoge leeftijd. Ondanks de naam wordt tegenwoordig niet meer aangenomen dat de mis is opgedragen aan keizerin Maria Theresia, bij wie de componist eens op audiëntie is geweest. Het is waarschijnlijker dat de mis is geschreven voor vorstin Maria Ermenegild Esterhazy, de echtgenote van vorst Nicolaus von Esterhazy, bij wie Haydn destijds in dienst was.

Naast de Theresienmesse voert het koor vrijdag ook het Requiem in c-klein van Cherubini (1760-1842) uit. Dit requiem werd geschreven ter herdenking van de onder de guillotine omgekomen Lodewijk XVI van Frankrijk.

’Com nu met Sangh’ wordt tijdens het concert begeleid door het Holland Symfonie Orkest onder leiding van dirigent Wim van Herk. Als solisten laten Elma van den Dool (sopraan), Helena van Heel (alt), Frank Fritschy (tenor), Bert van de Wetering (bas) en Arjen Leistra (harmonium) van zich horen.

Het concert begint vrijdag 23 november om 20.00 uur. De deuren gaan om 19.30 uur open. Kaarten zijn à 20 euro te koop bij de Primera aan de Hoofdstraat 208a in Sassenheim en op de avond zelf in de Julianakerk.

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.