Top 5 Uittips in Leiden en omgeving

1 / 2

Wat is er allemaal te doen in het weekend? Leidsch Dagblad tipt 5 leuke uitjes.

Tip 1: Castle Fest Winteredition

Het landgoed van Kasteel Keukenhof in Lisse wordt komend weekend 24 en 25 november weer omgetoverd tot de Castle Fest Winteredition.Voor de vijfde keer wordt het landgoed veranderd in een winterse fantasiewereld met elfen, trollen, tovenaars en goblins.

Het winterfeest is dit jaar flink uitgebreid. De tent is groter, er zijn meer akoestische optredens en er is een uitgebreide schrijversmarkt. Er zijn verschillende podia, met muziek van middeleeuwse rock tot indie, kampvuren, vertellers die je meenemen naar een andere wereld, verwarmde terrassen en vele stands. Qua bands treden onder andere Baldrs Draumar, Irfan, Imbue en Emian op.

Meer info op de website.

Tip 2: Joris Linssen

Joris Linssen is vrijdag met zijn voorstelling Raak te vinden in theater ‘t Onderdak in Sassenheim. De zanger en tv-presentator treedt op met zijn muzikale vrienden. Eerder toerden ze door Mexico, ze maakten een muzikale voettocht naar België en speelden serenades door heel Nederland. Het leverde intieme ontmoetingen en voorstellingen vol vuur en passie op.

De samenwerking loopt al meer dan tien jaar. Raken en geraakt worden, daar draait alles om bij hun voorstellingen. En dat doen deze muzikanten door middel van uptempo liedjes, ballades en ontroerende levensverhalen.

De show begint om 20.15 uur.

Tip 3: Midden-Oosten cultuurmarkt

In het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden wordt zaterdag 24 november de Midden-Oosten cultuurmarkt gehouden. Tussen 10.00 en 17.00 uur staat de Tempelzaal in het teken van muziek, dans, mode, kunst en lekkernijen uit het Midden-Oosten.

De organisatie is in handen van het Leids Universitair Centrum voor de studie van Islam en Samenleving (LUCIS). Burgemeester Henri Lenferink verricht om 13.00 uur de officiële opening. Fotograaf Ahmet Polat houdt de zogeheten keynote-lezing. Hij was een paar jaar geleden de fotograaf des vaderlands en gaat het in zijn voordracht hebben over hoe media het Midden-Oosten neerzetten.

Verder zijn er optredens van het Leids kamerkoor Het Zingend Hart en het Nazeer Abdulhai Trio. Ook is er een modeshow van Palestijnse jurken. De Syriër Ahmad Khatib laat het publiek kennismaken met derwisj. Deze ronddraaiende dans is een eeuwenoude traditie in het Midden-Oosten.

Tip 4: Saxofoonkwartet Spoken

Het saxofoonkwartet Spoken heeft met twee gasten, vandaar de bandnaam Spoken + 2, pas zijn eerste album uitgebracht: ’Arctic Monsoon’. De groep kreeg eind 2017 officiële erkenning met het winnen van de Keep An Eye Jazz Award. Het is een jazzsaxofoonkwartet zoals er wel meerdere zijn, maar dan toch net iets anders. Het is zaterdag in Leiden te horen, in de Q-bus.

Stephanie Francke (1989), die alt- en sopraansax speelt, is een van de drie leiders van de band. ,,We zijn twee jaar geleden serieus met het kwartet begonnen. Sindsdien zijn er wel wat personeelsveranderingen geweest op de plaats van de tenorsax. Met de huiskamerconcerten in Rotterdam is de doorbraak qua belangstelling gekomen. Via crowdfunding is het debuutalbum ’Arctic Moon’ gefinancierd. Met de titel wilden we iets brengen wat mensen nog niet kennen. We zijn geen traditioneel saxofoonkwartet. De rollen in het kwartet staan daarom ook niet vast.”

Het concert van Saxophone Quartet Spoken + 1, begint 24 november om 20.30 uur, in de Q-bus, Middelstegracht 123, Leiden, entree.

Tip 5: Leids Korenfestival

Meestal klinkt er popmuziek of dance. Gebr. de Nobel in Leiden staat komende zondag 25 november in het teken van koormuziek. Op het Leids Korenfestival laten twaalf koren vijftien minuten van zich horen. De deuren gaan om 12.00 uur open en een uur later beklimt het eerste koor het podium.

Popkoor Prestige bijt het spits af. Het concept van Prestige is inmiddels over heel Nederland verspreid, maar het Leidse koor was een van de eerste.

Daarna volgen de koren Heart and Soul, Songs2Sing, Dawwagiem, popkoor Am@zing, Komopjuh!, The Keys, popkoor Rebound, Young@Heart, Elijah Gospel & Soul Choir, het Zanghuis en Goed Gestemd. Het repertoire loopt uiteen van gospels tot smartlappen.

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.