Toerist in Leiden wil ’cultuursnuffelen’

Toeristen in Leiden.

Toeristen in Leiden.© Archief

Wilfred Simons
Leiden

De Leidse regio kan een grote toeristische groei verwachten. Mondiaal groeit het toerisme de komende jaren onstuimig, zo bleek gisteren tijdens de netwerkbijeenkomst Leidsche Plein van Leiden Marketing in de Marekerk. ’De stad van ontdekkingen en de regio van verrassingen’ kunnen daar veel graantjes van meepikken.

Volgens directeur Martijn Bulthuis blijkt uit trendanalyses dat het aantal buitenlandse toeristen dat naar Nederland komt, toeneemt van 19 miljoen mensen dit jaar naar 29 miljoen in 2030.

De stad en de regio moeten daarom nadenken over de vraag welk type toerist zij wil verwelkomen, om te voorkomen dat hier ’Amsterdamse toestanden’ ontstaan.

Voor Bulthuis is het wel duidelijk. Leiden moet mikken op ’cultuursnuffelaars’. ,,Dat is een wat oudere, rustige toerist, die op zoek is naar verrijking en verdieping.’’

Met zulke bezoekers kon de stad vorig jaar al kennismaken tijdens het De Stijl-jaar, en zij zullen zich weer in groten getale melden in het Rembrandtjaar (2019) en het Pilgrimjaar (2020).

(tekst loopt door onder filmpje)

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Dit type toeristen kan Leiden heel goed aan, meent Bulthuis. ,,Wij hebben hier geen Red Light District en toestanden met bierfietsen.’’

Leiden Marketing gaat wel meer onderzoek doen naar het toerisme. De organisatie weet namelijk niet of zij het type toerist dat zij wil, daadwerkelijk trekt.

Ook naar het aantal bezoekers is het gissen. Om daar achter te komen, gaat Leiden Marketing komen jaar onder meer enquêteren bij bezoekers die hun auto in de Leidse parkeergarages zetten.

Als congresstad groeit en bloeit Leiden. De stad staat nu met 17.180 congresbezoekers en 4,8 miljoen euro bestedingen op de vijfde plaats, na Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht. Volgend jaar maakt de stad een kwantumsprong; dan worden 31.000 bezoekers verwacht.

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.