Drie oudgedienden met voorkeursstemmen in raad Noordwijk

CDA’er Jan de Ridder is op voorkeursstemmen gekozen in de raad van de nieuwe gemeente Noordwijk.

CDA’er Jan de Ridder is op voorkeursstemmen gekozen in de raad van de nieuwe gemeente Noordwijk.© Archieffoto Hielco Kuipers

Peter van der Hulst
Noordwijk

Bij de verkiezingen in Noordwijk, Noordwijkerhout en De Zilk zijn drie oudgedienden met voorkeursstemmen in de raad van de nieuwe gemeente Noordwijk gekozen. CDA’er Jan de Ridder en de VVD’ers Hans Knapp en Gerard Duijndam kregen genoeg kiezers achter zich om op eigen kracht een zetel in de wacht te slepen. Of zij ook van dat voorrecht gebruikmaken, is nog niet bekend.

,,Jan heeft thuis wat aan zijn vrouw uit te leggen’’, reageerde burgemeester Jan Rijpstra op de keuze voor De Ridder. Na veertien jaar lokale politiek nam de CDA’er in 2016 namelijk afscheid. Jarenlang was hij fractievoorzitter van de christendemocraten. Hij deed een stap terug om meer van zijn pensioen en gezin te genieten. De Ridder kreeg woensdag 278 voorkeursstemmen.

Voor de VVD’ers Knapp (245 stemmen) en Duijndam (180) is de keuze om gebruik te maken van de zetel wellicht wat minder ongewoon. Zij zitten nu nog voor hun partij in de raad van respectievelijk Noordwijkerhout en Noordwijk.

Opkomst

In totaal werden in Noordwijk, Noordwijkerhout en De Zilk 18.690 stemmen uitgebracht, ofwel een opkomstpercentage van 54 procent. Een redelijke score in vergelijking met vier jaar geleden. Destijds was de opkomst in Noordwijk 62,1 procent en in Noordwijkerhout 57,1 procent. Dat het nu lager is, was te verwachten. De opkomstpercentages zijn bij herindelingsgemeenten doorgaans lager dan tijdens reguliere raadsverkiezingen.

Meer nieuws uit Duin- en Bollenstreek

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.