NZLokaal grootste partij bij verkiezingen in Noordwijk

De vertegenwoordigers van de drie lokale partijen op een rij: Sjaak van den Berg van NZLokaal, Gerben van Duin van PUUR en Dennis Salman van Lijst Salman Noordwijk.

De vertegenwoordigers van de drie lokale partijen op een rij: Sjaak van den Berg van NZLokaal, Gerben van Duin van PUUR en Dennis Salman van Lijst Salman Noordwijk.© Foto Leidsch Dagblad

Peter van der Hulst
Noordwijk

NZLokaal heeft de verkiezingen in de nieuwe gemeente Noordwijk gewonnen. ,,Noordwijkerhout heeft zich achter NZLokaal verenigd’’, riep lijsttrekker Sjaak van den Berg na het bekend worden van de uitslag.

NZLokaal behaalde bijna driehonderd stemmen meer dan nummer twee VVD, maar komt net als die partij en ook het CDA met vijf zetels in de gemeenteraad. PUUR en Lijst Salman Noordwijk behaalden elk vier zetels. GroenLinks haalde twee zetels. D66 en PvdA bleven op een zetel steken.

Bij de finale stemming over de fusie van Noordwijk en Noordwijkerhout stemden Lijst Salman Noordwijk en NZLokaal ruim een jaar geleden tegen een samensmelting. Juist deze partijen spinnen nu garen bij de vorming van de nieuwe gemeente Noordwijk.

Lees ook: Noordwijk, Noordwijkerhout en De Zilk naar de stembus [update]

Tussen de beide lokale partijen was in de verkiezingscampagne een grote overeenkomst. Lijst Salman richtte zich louter op de Noordwijkse kiezer, terwijl NZLokaal zich opwierp als pleitbezorger van de Noordwijkerhoutse belangen. Een uiterst effectieve tactiek. De voormannen van Lijst Salman konden geregeld juichen als de uitslagen van de Noordwijkse stembureaus bekend werden gemaakt, terwijl in Noordwijkerhout de concurrentie niet in de schaduw kon staan van NZLokaal.

Lees ook: Stembureaus geopend voor verkiezing gemeente Noordwijk [update]

De derde lokale partij in het verkiezingsgeweld, PUUR, kreeg klappen te verwerken. Vier jaar geleden won PUUR met afstand de verkiezingen in het huidige Noordwijk en mocht het twee van de vijf wethouders leveren in het Noordwijkse college.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Meer nieuws uit Duin- en Bollenstreek

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.