IJshalplan sneuvelt in Alphense gemeenteraad

Erna Straatsma
Alphen aan den Rijn

Een nieuw plan om de bouw van een 333 meter lange, overdekte ijsbaan in Leiden te steunen, sneuvelde donderdagavond in de gemeenteraad van Alphen aan den Rijn. De toezegging van Alphense ijsclubs om hieraan 3,5 ton bij te dragen, overtuigde de meerderheid niet.

De oppositie, met uitzondering van Beter Alphen, zag het plan wel zitten en had dat vervat in een motie. D66, de Christenunie, SGP, VVD, PvdA, RijnGouweLokaal, SP en de Lijst Bontekoe steunden hierin het voorstel van de ijsclubs. Die zou de, door Leiden, gevraagde gemeentelijke bijdrage laten dalen van 683.000 euro naar zo’n 3,5 ton.

,,Dit is een prachtige oplossing voor een nijpend probleem’’, aldus Caroline Blom, fractievoorzitter van de Christenunie voor de stemming over het plan. ,,We zijn trots op deze motie. Wie kan hier nog tegen zijn?’’

Lees ook: Schaatsclubs geven drie ton voor Leidse ijshal

Maar de coalitiepartijen Nieuw Elan, CDA en GroenLinks toonden geen belangstelling. Zij stemden vorige maand al tegen financiële steun aan een Leidse ijshal. Afgesproken werd toen dat er een onderzoek komt naar allerlei scenario’s om de Alphense ijsclubs op een andere manier te helpen.

,,Laten we nu niet halsoverkop voor dit scenario kiezen’’, zei René Driesen, fractievoorzitter van Groenlinks, die liever kiest uit een reeks scenario’s zoals bijvoorbeeld ook ’een ijsbaan in Alphen aan den Rijn’.

Wethouder Gert-Jan Schotanus (sport/Nieuw Elan) zegde toe een maand eerder met de resultaten van een onderzoek naar diverse scenario’s te komen. In plaats van in februari wil hij hier al begin januari met de Alphense politiek over praten, ruim voor het besluit van de Leidse gemeenteraad over de bouw van een ijshal op 24 januari. Dus er is nog een sprankje hoop bij de ijsclubs.

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.