Premium

Vrijblijvendheid vuurwerkvrije zones geen probleem voor Katwijkse politiek

Vrijblijvendheid vuurwerkvrije zones geen probleem voor Katwijkse politiek
Een georganiseerde vuurwerkshow in Katwijk, zoals hier bij het festival Haringrock, komt er ook tijdens de jaarwisseling.
© Archieffoto Taco van der Eb
Katwijk

De vrijblijvendheid van vuurwerkvrije zones weerhoudt Katwijk er niet van om er deze jaarwisseling mee te gaan experimenten. De meeste politieke partijen vinden het geen probleem dat de politie heeft aangegeven niet te kunnen handhaven. Zij beschouwen het aanwijzen van vuurwerkvrije plekken vooral als een ’signaal’.

Burgemeester Cornelis Visser is blij met de bijval van veel gemeenteraadsleden en kondigt aan dat zijn college komende week een besluit neemt hoe de vuurwerkvrije zones er precies uit komen te zien.

Het college hoefde de gemeenteraad niet bij dit besluit te betrekken, maar deed dat volgens Visser wel omdat het belangrijk is dat er brede steun is voor zo’n experiment. ,,Zonder draagvlak van inwoners heeft dit proces weinig zin, want we kunnen niet handhaven.’’

Het ’makkelijkst’ is het volgens hem om inwoners zelf op vrijwillige basis een vuurwerkvrije plek te laten aanwijzen in hun wijk of buurt. ’Iets moeilijker’ is het om afsteken te verbieden in vier parken, omdat de politie niet kan optreden.

Vijf partijen - ChristenUnie, SGP, Durf, PvdA en D66 - zien beide opties wel zitten. De voorkeur van het CDA gaat uit naar de vuurwerkvrije parken, terwijl coalitiepartner GemeenteBelangen en de Fractie Smits liever de aangewezen plekken in buurten zien. De VVD ziet niets in vuurwerkvrije zones.

Robert Haasnoot van coalitiepartij ChristenUnie: ,,Hiermee geven we een duidelijk signaal af als gemeente om ook tijdens de jaarwisseling rekening te houden met elkaar.’’ Ralph Boland (D66): ,,Het is mooi om op een paar plekken te zeggen: hier doen we het niet. In Leiden hebben ze er goede ervaringen mee en breiden ze het uit.’’

Dick Oudwater van coalitiegenoot CDA vroeg zich af in hoeverre de inwoners van Katwijk achter het experiment staan en zij daarbij betrokken zijn. Hij vindt het een veeg teken dat inwoners van verzorgingshuizen hebben aangegeven geen behoefte te hebben aan vuurwerkvrije zones, terwijl dat wel de veronderstelling was van de initiatiefnemers van het experiment.

Sonny Spek van Durf had vooral ouderen en dieren voor ogen toen hij in de gemeenteraad vuurwerkoverlast aankaartte. En kinderen, die onontploft vuurwerk op het schoolplein aantreffen. Zijn idee om ook schoolpleinen vuurwerkvrij te maken, heeft het niet gehaald.

De gemeente wil het experiment beperken tot vijf parken in de gemeente, om de dieren te ontzien. Schertsend merkte Toon Stegmann van de VVD op dat de gemeente ’vier eekhoorns wil gaan beschermen met borden aan alle kanten’.

Hoe de vuurwerkvrije zones er ook precies uit komen te zien, er komt op oudejaarsavond in elk geval een door de gemeente georganiseerde show op de Rijnmond. Als dat een succes wordt, kan het volgens burgemeester Visser in de komende jaren ook op meerdere plekken in Katwijk worden georganiseerd, in de hoop daarmee de overlast door particulier vuurwerk terug te dringen.

Meer nieuws uit Duin- en Bollenstreek

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.