Katwijk maakt snel werk van opvangen daklozen

Hielke Biemond
Katwijk

De gemeente Katwijk gaat snel werk maken van de opvang van daklozen. Nu regelt Leiden dat nog voor omringende gemeenten, maar vanaf 2021 moeten zij het zelf opknappen.

De gemeenten in de regio Holland Rijnland hebben afgesproken daar in de komende jaren al op te gaan inspelen. De Katwijkse Adger van Helden wil niet wachten tot het moment dat er in Leidden geen ruimte meer is. Hij gaat de komende tijd op zoek naar extra opvangplaatsen binnen de gemeentegrenzen, met financiële hulp vanuit Leiden.

Katwijk is al niet meer geheel afhankelijk van de buren: het vangt vijftien daklozen zelf op, bij stichting De Binnenvest en stichting De Brug. De gemeente verwacht dat er in de komende jaren negen extra plekken nodig zijn voor inwoners die dakloos zijn of dat dreigen te worden.

Katwijk moet zich over drie jaar ook zelf gaan ontfermen over alle inwoners met een psychiatrische aandoening. Vijftien daarvan wonen nu al in Katwijk aan den Rijn, in een beschermde omgeving bij De Steenrots. Van Helden verwacht dat er in de komende jaren vijftien van dit soort opvangplekken extra nodig zijn.

De huidige centrale opvang in Leiden, bij De Binnenvest, wordt in de komende jaren veel kleiner: er blijven dertig plekken over.

Meer nieuws uit Duin- en Bollenstreek

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.