Nieuwbouw van Naturalis bijna voltooid

Directeur Edwin van Huis bij een muur van Iraans natuursteen.

Directeur Edwin van Huis bij een muur van Iraans natuursteen.© Foto Hielco Kuipers

Voorbijgangers kunnen naar binnenkijken bij de zaal voor life-science.

Voorbijgangers kunnen naar binnenkijken bij de zaal voor life-science.© Foto Hielco Kuipers

Bloemblaadjes, kattenoog of een honingraat?

Bloemblaadjes, kattenoog of een honingraat?© Foto Hielco Kuipers

Naturalis wordt twee keer zo groot.

Naturalis wordt twee keer zo groot.© Foto Hielco Kuipers

De nieuwbouw van Naturalis naast de collectietoren is al van verre te zien.

De nieuwbouw van Naturalis naast de collectietoren is al van verre te zien.© Foto Hielco Kuipers

1 / 5
Theo de With
Leiden

Het hoogste punt is bereikt. De kranen zijn weg. Het gebouw is waterdicht. De nieuwbouw van museum Naturalis in Leiden stevent af op voltooiing. In de zomer van volgend jaar gaat het natuurhistorisch museum weer open voor publiek. Directeur Edwin van Huis geeft het Leidsch Dagblad een exclusieve rondleiding over de bouwplaats, waar dagelijks zo’n 175 bouwvakkers aan het werk zijn.

De gevel met zijn opvallende motieven is de grote blikvanger van het nieuwe Naturalis. De één ziet er bloemblaadjes in, de ander kattenogen of een honingraat. ,,Het is allemaal prima’’, zegt directeur Edwin van Huis. ,,Het zijn natuurlijke vormen die naar de dieren- en plantenwereld verwijzen. Dat is waar Naturalis voor staat. Iedereen mag zelf invullen wat hij denkt te zien.’’

De nieuwbouw van Naturalis is al van verre te zien. Naast de collectietoren komt een compleet nieuw museumgebouw, een ontwerp van Neutelings Riedijk Architecten. Dit ontwerp had heel wat voeten in de aarde. Het betekende namelijk dat het twintig jaar oude museum, ontworpen door de Leidse architect Fons Verheijen, een andere rol krijgt. Dat wordt drastisch verbouwd en gaat voortaan onderdak bieden aan kantoren, laboratoria en depots.

Verheijen heeft zich daar met hand en tand tegen verzet en spande een rechtszaak aan tegen Naturalis. Uiteindelijk leidde dat tot een schikking. Naturalis betaalde 1,5 miljoen euro schadevergoeding. Beide partijen zijn ook overeengekomen zich niet meer over deze kwestie uit te laten.

Atrium

Van Huis doet er tijdens de rondleiding dan ook het zwijgen toe over dit conflict. Hij neemt ons liever mee naar de nieuwbouw. Een atrium verbindt het oude en nieuwe gedeelte met elkaar. Het is een gigantische ruimte van 38 meter hoog. Vanaf de parkeerplaats komt de bezoeker hier straks Naturalis binnen.

Ook niet-betalende bezoekers kunnen terecht in het restaurant, de winkel of een kijkje nemen in de zaal voor life-science. ,,De enige zaal met daglicht’’, zegt de directeur. ,,Voorbijgangers moeten naar binnen kunnen kijken en zien dat onze medewerkers aan het werk zijn. Ze gaan hier bijvoorbeeld dieren opzetten, dinobotten prepareren of een binnengekomen collectie vlinders uitzoeken. Voor onze medewerkers is het ook veel leuker om aan bezoekers uit te leggen waarmee ze bezig zijn, dan hun werk in een stil kantoor te doen. Er worden straks lezingen gegeven of een toelichting op een actuele kwestie.’’

Het oude Naturalis was gebouwd op 150.000 bezoekers per jaar. Het laatste jaar voor de sluiting kwamen 400.000 mensen naar het museum. Het barstte uit zijn voegen en was onhandig ingericht. Bezoekers kwamen via het Pesthuis binnen en moesten via een lange loopbrug naar het daadwerkelijke museum. De horeca was ook niet op zulke aantallen berekend. Toen ook nog het skelet van een T.rex werd binnengehaald, werd nieuwbouw echt onontkoombaar.

Langnek

Van de negen museumzalen wordt die voor de dinosaurussen het hoogst: 12 meter. ,,Niet zozeer voor Trix, onze Tyrannosaurus rex, die heeft meer een langgerekt skelet. De hoogte is nodig voor de Camarasaurus, een grote plantenetende langnek. In het oude museum strekte hij zich uit over twee etages.’’

De verwachting is dat de T.rex na de heropening opnieuw veel bezoekers zal trekken. Toen het geraamte in het Pesthuis werd tentoongesteld, trok het al 293.000 belangstellenden. Sindsdien reist het skelet rond langs Salzburg (85.000 bezoekers), Barcelona (380.000) en Parijs (338.683). Na Lissabon en Glasgow keert het in de zomer van volgend jaar terug naar Leiden.

In de dinozaal zijn straks niet alleen skeletten te zien. Edwin van Huis: ,,Er komt ook een dino-experience, de Rexperience. Dat wordt een tijdmachine, die bezoekers met een capsule 66 miljoen jaar terug in de tijd schiet. Daardoor kunnen mensen ervaren hoe het leven op aarde er toen uitzag en de dinosaurussen zien die toen leefden. Maar Naturalis is geen Disneyland; wij blijven zo dicht mogelijk bij de werkelijkheid.’’

Spectaculair

De eerste zaal waar bezoekers terechtkomen, is de zaal met het thema ’Leven’. Het moet een spectaculaire entree worden. ,,Je komt onder water binnen’’, verklapt de directeur. ,,Je ziet hoe het onderwaterleven eruit ziet. En dan loop je langzaam omhoog. Je tocht eindigt ter hoogte van de bergen en de vogels. Je ervaart de schoonheid van de natuur.’’

Daarvoor is nu nog wel wat voorstellingsvermogen nodig. Bouwvakkers lopen in en uit. In deze wereld van beton lijkt de natuur juist verder weg dan ooit. ,,Behalve het atrium beneden zijn alle zalen een zwarte doos’’, legt Van Huis uit. ,,Daarmee kunnen we in elke zaal een eigen wereld creëren. Als wij het publiek meenemen in de ijstijd, dan moet het niet afgeleid worden door een voorbijrazende scooter of een overvliegend vliegtuig.’’

Olifant

De eerste objecten zijn al naar binnen. Een vijf meter grote Afrikaanse olifant kan straks niet meer door de deur en staat daarom al binnen, in een stofvrije houten box. ,,Ook een dromedaris, geloof ik, en nog wat andere grote beesten.’’ De inrichting van de zalen begint naar verwachting in januari. Elke zaal krijgt een eigen thema: van leven tot dood.

De exacte openingsdatum van het nieuwe museum is nog niet bekend.

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.