Kookboek na 32 jaar met elkaar brunchen

Christel Schollaardt (links) en Marianne Oosterop verzamelden 32 brunches in een boek.

Christel Schollaardt (links) en Marianne Oosterop verzamelden 32 brunches in een boek.© Foto Jaap Montagne

Theo de With
Leiden

Sinds 1987 brunchen ze elk jaar samen met Pasen. De recepten, de foto’s en de bijbehorende verhalen hebben Christel Schollaardt en Marianne Oosterop opgetekend in het boek ’Waar brunchen we dit jaar?’. Het kookboek wordt morgen gepresenteerd in de Red Carpet Lounge in Leiden.

Het bijzondere is dat de twee vrouwen zes jaar geleden uitgeverij De Muze zijn begonnen. Ze geven poëzie uit en boeken over Leiden, kunst en koken. ,,En nu debuteren wij bij onze eigen uitgeverij’’, constateren ze, terwijl ze het boek met de zachtroze kaft omhoog houden. ,,Lekker kleurtje hè!’’

Waarom roze? ,,Omdat het de kleur is van champagne met aardbeien en dat heeft nog geen enkel jaar op het menu ontbroken. Het is feestelijk en lekker. Het boek heeft zelfs twee leeslinten: het ene is champagnekleurig en het andere aardbeienrood.’’

Fotograferen

Zulke details laten zien dat er met zorg en aandacht aan het kookboek is gewerkt. ,,Toen we met de uitgeverij begonnen, hadden we dit idee al snel’’, vertelt Marianne Oosterop. ,,Het heeft ons uiteindelijk vijf jaar gekost, omdat het toch meer voeten in de aarde had dan we vooraf dachten. We moesten al die oude recepten opzoeken. We hebben alles opnieuw gekookt, zodat we de gerechten konden fotograferen. En dat ging ook niet altijd in één keer goed.’’

De vrouwen kennen elkaar van de bibliotheekacademie. ,,We houden allebei van koken en eten’’, zegt Christel Schollaardt. ,,We dachten hip te gaan doen en gingen in 1987 voor het eerst brunchen. Met onze mannen erbij op Eerste Paasdag. Dat bleek voor herhaling vatbaar en werd al snel een traditie. We doen het nu al 32 jaar en hebben nog nooit verzuimd. Zelfs onze kinderen houden er rekening mee. Zij weten dat er met Pasen altijd gebruncht wordt.’’

Flodderkoks

Bij de eerste editie stonden naast champagne met aardbeien onder meer ook forelmousse en tomaatjes gevuld met roerei op het menu. ,,Uit de recepten door de jaren heen, lees je de culinaire trends af en ook onze culinaire ontwikkeling’’, aldus Christel. ,,We zijn een beetje flodderkoks. Een beetje van dit, een beetje van dat. We zijn niet zo dogmatisch. Als je geen dragon in huis hebt, dan doe je gewoon dille bij de zalm. Ons boek is geen kookbijbel. Het moet juist uitnodigen om een beetje te experimenteren.’’

Naast een kookboek is ’Waar brunchen we dit jaar?’ ook een familiekroniek. Marianne: ,,We begonnen met zijn vieren en nu zitten we soms met acht of negen mensen aan tafel. Bij elk jaar hebben we een verhaaltje geschreven. Dat was nog best lastig, want het moest ook weer niet een al te hoog Libelle-gehalte krijgen.’’

De even jaren is de paasbrunch bij Christel en de oneven jaren bij Marianne. De vrouwen weten dit, maar de mannen en de kinderen zijn nogal eens in verwarring en stellen dan de vraag: waar brunchen we dit jaar?

Geschrapt

Ze hadden eerst een titel bedacht met het woord Pasen erin. Op advies van Willeke van der Meer van boekhandel Kooyker hebben ze dat geschrapt. ,,De recepten zijn ook uitstekend te gebruiken met Kerstmis, op oudejaarsavond of bij een etentje met vrienden. Het zijn 120 recepten om op een niet al te ingewikkelde manier een goed uitziende maaltijd neer te zetten.’’

’Waar brunchen we dit jaar?’, Christel Schollaardt en Marianne Oosterop, uitgeverij De Muze, 25 euro. De presentatie is zondag 25 november van 15.00 tot 17.00 uur in de Red Carpet Lounge aan de Stationsweg in Leiden.

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.