IJsbaandiscussie toch echt voorbij

Leiden/regio

De gemeenteraad van Alphen aan den Rijn had zich eind november een uurtje debat kunnen besparen, toen het ging over de Leidse ijsbaan. Want volgens de Leidse sportwethouder Paul Dirkse (D66) is de discussie of het nieuwe schaatscentrum een ovaal van 250 of 333 meter krijgt, al enkele weken definitief gesloten.

,,Zelfs áls Leiderdorp, Katwijk en Alphen hadden ingestemd met een bijdrage aan de ijsbaan, komen we nog steeds een miljoen tekort. Verder wachten had geen zin. Er komt dus een baan van 250 meter en daar gaan we snel mee door want elke maand verdere vertraging kost een tot anderhalve ton.’’

Eigenlijk had Dirkse de knoop al op 1 oktober willen doorhakken. Dat was ook de eerder vastgestelde datum voor de regionale schaatsverenigingen en de gemeenten rondom Leiden. Als zij samen een bijdrage van 3,2 miljoen euro konden regelen en toezeggen, dan zou er aan de Voorschoterweg een buitenste baan van 333 meter worden aangelegd.

Dat vooruitzicht vervaagde al snel toen enkele plaatsen meedeelden niet te willen bijdragen. Omdat Leiderdorp, Alphen en Katwijk wat meer tijd nodig hadden om over hun respectievelijke bijdragen te besluiten, stelde Dirkse de keuze tussen een korte of wat langer schaatsrondje toch nog enkele weken uit. Een kleine maand geleden viel de beslissing dan toch, in het nadeel van de 333-baan.

Dat drong blijkbaar niet, of slechts gedeeltelijk, door tot lokale politici in Leiderdorp, Alphen en Katwijk. Ook daarna debatteerden ze nog uitgebreid over de vraag of ze een paar ton aan Leiden moesten overmaken.

Dat in de drie plaatsen nog uitvoerig, maar onnodig werd gediscussieerd over het onderwerp, bevreemde het Leidse CDA-raadslid Julius Terpstra. Daarom vroeg hij donderdagavond tijdens een commissievergadering aan Dirkse of de deur voor een lange ijsbaan toch nog op een kier staat. Dat is niet het geval, onderstreepte de wethouder.

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.