Kroongetuige verklaart over meerdere moorden

Kroongetuige verklaart over meerdere moorden
Schiphol

Kroongetuige Tony de G. (34) heeft tegenover de politie verklaringen afgelegd over meerdere moorden, voorbereidingen en pogingen daartoe en andere misdrijven, waaronder wapenbezit. Ook heeft hij informatie gedeeld over zijn eigen rol, opdrachtgevers en een criminele organisatie.

Dit bleek dinsdagochtend in de extra beveiligde rechtbank op Schiphol. Daar zou de rechtbank beginnen met de behandeling van de moord op Jair Wessels, die vorig jaar zomer op een parkeerplaats bij het station in Breukelen werd doodgeschoten.

De maandag door het Openbaar Ministerie (OM) gepresenteerde kroongetuige De G. is een van de drie verdachten in de zaak. Volgens justitie heeft hij eind 2017 al aangegeven uit de school te willen klappen. ,,Hij zag geen uitweg meer", aldus de aanklager. ,,Hij had het idee dat zijn leven sowieso in gevaar was. Van hem werd verwacht dat hij liquidaties zou uitvoeren. Hij wilde dat niet. Hij had het idee dat zijn leven in een neerwaartse spiraal was beland."

Motieven

De G. is dinsdag niet aanwezig bij de behandeling, evenmin als de beide andere verdachten Howard K. (44) en Patrick S. (33). Het OM heeft de rechtbank gevraagd de behandeling van de rechtszaak uit te stellen. De advocaat van K. vroeg zo snel mogelijk inzage in de overeenkomst zoals het OM die met De G. heeft gesloten en inzage in de precieze motieven van de kroongetuige om met justitie in zee te gaan.

Advocaat Onno de Jong benadrukte dat zijn cliënt handelde uit spijt, wroeging en angst. Hij wilde weg uit het milieu ,,en kwam zelf tot de conclusie dat hij zich er alleen van kan afkeren met behulp van justitie", mede gezien het gevaar dat hijzelf en zijn familie in zijn ogen zouden lopen.

De G. heeft volgens het OM met de beschuldigende vinger onder meer gewezen naar kopstuk Greg R. van motorclub Caloh Wagoh, die vorige week werd aangehouden. De kroongetuige zegt voor de moord op Wessels wapens te hebben opgehaald in Amsterdam en verstopt in een loods die R. had gehuurd voor het stallen van auto's en wapentuig. Volgens De G. wist R. dat de auto's en wapens werden ingezet bij liquidaties.

Meer nieuws uit Binnenland