Premium

Noord-Ierland maakt Brexit moeilijk

Op deze poster in West-Belfast waarschuwt de katholieke partij Sinn Fein voor een harde grens. Als Brexit onvermijdelijk is, wil de partij een ’backstop’.
© Foto AFP/Pail Faith
Leiden

Geen harde grens tussen Ierland en Noord-Ierland. Dat is een absolute eis van zowel het Verenigd Koninkrijk als de EU bij Brexit. Het maakt de toch al ingewikkelde boedelscheiding tussen Londen en Brussel bijkans onmogelijk. „Het is een lose-lose situatie”, zegt Armin Cuyvers, hoofddocent Europees Recht aan de Universiteit Leiden.

Nog maar twintig jaar geleden eindigden in Noord-Ierland ’The Troubles’, een vrij lieflijke term voor wat gedurende dertig jaar bijna een burgeroorlog was tussen katholieken die het liefst bij de republiek Ierland wilden horen en protestantse unionisten van wie het hart bij Londen lag. Met de Goede Vrijdagakkoorden (zie kader links) van 1998 ontstond een wankele vrede. Cuyvers: „Britse collega’s vertellen me dat beide kanten bang zijn dat The Troubles terugkeren bij een harde grens tussen Ierland en Noord-Ierland.”

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.