Politie stopt 16.000 zaken vanwege personeelstekort

AMSTERDAM

De politie heeft dit jaar duizenden onderzoeken stopgezet, omdat er niet genoeg rechercheurs beschikbaar zijn. Tot november gaat het om meer dan 16.000 zaken, meldt de NOS.

De zaken waarmee de politie is gestopt zouden 'eenvoudiger' zaken zijn, zoals een mishandeling zonder letsel of een inbraak in een woning waar niemand thuis was. De politie verzekerde tegen de NOS dat echt heftige geweldszaken wel altijd worden opgepakt.

Op dit moment heeft de politie ruim 40.000 zaken in behandeling. Daarnaast liggen nog bijna 23.000 nieuwe zaken op de plank.

Dat zijn bijvoorbeeld winkelovervallen of geweldsincidenten, waarvoor nu nog geen capaciteit is. De zaken liggen te wachten op beschikbare rechercheurs.

De politie laat niet alleen simpele zaken als auto-inbraken of zaken zonder fysieke slachtoffers liggen, maar ook grotere zaken. Dat zegt voorzitter Gerrit van de Kamp van de politiebond ACP. ,,Ook echt forse zaken met daderindicatie blijven liggen door de enorme personeelstekorten.''

,,Het is voor het eerst dat de politie getallen neerlegt, maar wij denken dat de werkelijke aantallen hoger liggen. En in voorgaande jaren was het vergelijkbaar of zelfs nog meer.''

De bonden hameren al langer op het verminderen van het personeelstekort. Van de Kamp: ,,Het is goed dat de politie daar nu transparanter over is. Het is een gevolg van gemaakte keuzes en wat ons betreft is de politiek nu aan zet: die moet maar aanvaarden dat dit de consequentie van het beleid is.''

De Tweede Kamer debatteert donderdag met minister Ferd Grapperhaus van Justitie en Veiligheid. Die stelde eerder deze maand extra geld beschikbaar om de capaciteit bij de politie te vergroten. De komende jaren gaan veel agenten met pensioen, terwijl veel nieuwe agenten nog in opleiding zijn. De komende jaren worden ruim 17.000 mensen opgeleid.

Meer nieuws uit Metropool

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.