Premium

Tensail LEF-starter van het jaar

Tensail LEF-starter van het jaar
Winnaars Arthaud Adriaenssens (links) en Floris van Rijn.
© Taco van der Eb
Leiden

Floris van Rijn en Arthaud Adriaenssens van Tensail , in bouwkundige overspanningen, wonnen dinsdagavond in de Leidse Schouwburg de finale van de LEF-wedstrijden voor startende ondernemers. Daarbij lieten ze Alannah Paans van Travelhunter, en Erik van Oosten van Factory 6 achter zich. Tensail ging ook strijken met de publieksprijs.

,,Superblij, ongelooflijk" reageerden beide compagnons. Ze kregen de winst dan ook niet cadeau. Voor meer dan 300 bezoekers ontspon zich eerst een boeiend gevecht, gepresenteerd door Rudo Slappendel en Jort Kelder, welke laatste soms met pittige verbale pepernoten strooide. Elk van de drie starters had een ervaren ondernemer van LEF-huize als coach.

Tensail kreeg tegenstand van Alannah Paans met haar bedrijf Travelhunter, dat op internet met eigen programmatuur de goedkoopste vakantieaanbiedingen zoekt. Dat doet ze niet via aanbiedingen maar door het vinden van die lege vliegtuigstoelen en lege hotelkamers waar touroperators zo´n hekel aan hebben. Ze bood het publiek de keus tussen een nieuwe spijkerbroek en het goedkopere 3 dagen Rome. Kelder vroeg haar of het verstandig was alleen op goedkoop te mikken, gezien de marge, en ook gezien de te verwachten stijging van de vliegprijzen. Dat laatste gold volgens Paans voor iedereen, waarbij zij wel de goedkoopste bleef. Verder vertelde ze dat ze ook aanbiedingen had met duurdere hotels. Erik van Oosten van geluidsspecialist Factory 6 wil met muziek en geluidseffecten de emoties van mensen en dus de sfeer beïnvloeden bij feesten. Congressen zijn voor hem ook een doelgroep. Kelder vroeg hem of hij ondernemer was of liefhebber. Van Oosten verwees naar zijn boekhouding.

Tegenover dit alles stelde Tensail met succes zijn gepatenteerde technologie die de bouw van overspanningen in bijvoorbeeld festivaltenten, maar op termijn ook in stadions efficiënter en dus goedkoper maakt. ,,Het bedrijf heeft nog geen product, geen klanten en geen omzet`, was Kelders kritiek. ,,Maar wij zijn door onze technologie beter dan de bedrijven die nu in de markt opereren", reageerde Van Rijn. Kelder: ,,Leer je ondernemen op de universiteit ?" ,,We vertrouwen op ons patent`, was het antwoord.

Verder vroeg Kelder de drie kandidaten of ze personeel wilden aannemen. Dat zou dan vooral om specialisten gaan, veel zou ook ingehuurd worden. Dat was voor juryvoorzitter Mike Korenvaar reden om te wijzen op een nieuw type ondernemingen dat aan het ontstaan is, met weinig personeel, en niet per se gericht op een lang bestaan. Slappendel sprak van een geslaagde avond.

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.