Zeg 'ns Aaa-acteur Manfred de Graaf overleden

Manfred de Graaf op de loper voor aanvang van het Gouden Televizier-Ring Gala 2014 in theater Carre.

Manfred de Graaf op de loper voor aanvang van het Gouden Televizier-Ring Gala 2014 in theater Carre.© ANP Kippa

WARMOND

Manfred de Graaf, beter bekend als dokter Hans Lansberg uit de comedy Zeg 'ns Aaa is dinsdag overleden in zijn woonplaats Warmond. Dat heeft zijn dochter Fien Derman bevestigd in een interview met De Telegraaf.

De Graaf is 79 jaar geworden. Hij was al enige tijd ongeneeslijk ziek. De Graaf werd bekend door Zeg 'ns Aaa. De razendpopulaire sitcom beleefde tussen 1981 tot 1993 meer dan tweehonderd afleveringen bij de VARA.

Lees ook: IJsvrij in contract van ’Zeg ’ns Aaa’

Er was eigenlijk niemand die nooit keek naar de belevenissen van de huisarts en haar lawaaierige huishoudster Mien Dobbelsteen (Carry Tefsen). In de serie speelde De Graaf de echtgenoot van huisarts Lydie van der Ploeg.

Deze laatste rol werd gespeeld door Sjoukje Hooijmaaijer, zij overleed in september aan de gevolgen van kanker.

De Graaf speelde ook in onder meer Turks Fruit, Dagboek van een Herdershond en Goede Tijden, Slechte Tijden. De Graaf was ook een gevierd toneelspeler. Zo speelde hij bij De Haagsche Comedie en het Rotterdams Toneel. Zijn laatste voorstelling op het toneel was de theaterversie van Zeg 'ns Aaa in 2003.

Hij werd in 1939 geboren als zoon van de Roemeense diplomaat Manfred Derman. Manfred nam later de naam aan van zijn stiefvader.

Op 15 januari 2003 heeft koningin Beatrix een beschikking afgegeven waarin zijn achternaam is veranderd in Derman, de achternaam van zijn in 1943 vermoorde Roemeense vader.

De Graaf was ook zeer sportief, hij reed drie keer de Elfstedentocht. De acteur was getrouwd met Monique Spierdijk en had een dochter.

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.