IJsvrij in contract van ’Zeg ’ns Aaa’

Manfred de Graaf
© Foto Mark Lamers
Warmond

Manfred de Graaf, die in de tv-serie ’Zeg ’ns Aaa’ de rol van dokter Lansberg speelde, is dinsdag overleden in zijn woonplaats Warmond. Hij werd 79 jaar en had kanker.

Een carrière bij het beroepstoneel was voor Manfred de Graaf de aanloop naar succes op tv. Hij speelde bij theatergezelschappen als het Rotterdams Toneel en de Haagse Comedie. Later had hij rollen in speelfilms als ’Turks Fruit’ en ’Dokter Vlimmen’ en tv-series als ’Dagboek van een herdershond’. Zijn doorbraak bij het grote publiek volgde met de tv-komedie ’Zeg ’ns Aaa’. Deze serie was van 1981 tot 1993 op tv bij de Vara. Er werden meer dan tweehonderd afleveringen gemaakt.

Als chirurg Hans Lansberg was Manfred de Graaf in deze serie de partner van huisarts Lydie van der Ploeg, gespeeld door Sjoukje Hooymaayer. Zij overleed in september, ook als gevolg van kanker.

„Manfred was een vakman met een krachtige persoonlijkheid”, zegt Carry Tefsen, die in ’Zeg ’ns Aaa’ de rol van Mien Dobbelsteen speelde. Ze werkten ruim twintig jaar samen: eerst voor de tv-camera’s, later in de theaters, toen ze met een toneelversie van de serie het land in gingen. „Hij was een gezellige collega die vol zat met mooie verhalen. Of ze allemaal waar waren, weet ik niet, maar als hij begon te vertellen hing iedereen aan zijn lippen.”

De Graaf was ook een enthousiast sportman. Hij hield van zeilen en golfen, maar was vooral een fanatieke schaatser. Hij reed Elfstedentochten en ging ook over de finish bij alternatieve Elfstedentochten in Oostenrijk. „Het schaatsen was zo belangrijk voor hem dat hij in zijn contract liet opnemen dat hij vrij mocht nemen als er een Elfstedentocht was”, weet Carry Tefsen nog. „Dan gingen de repetities en de opnamen gewoon niet door.”

Hans Cornelissen speelde de rol van dokterszoon Gert-Jan in de successerie. Hij herinnert zich De Graaf als een ’elegante gentleman’. „Manfred had een passie voor stijlvolle kleding en mooie auto’s. In veel van zijn rollen zag je de stijl van die gentleman terug. Tijdens de repetities kon hij met luchtige opmerkingen sfeer brengen, maar hij was ook strijdbaar. Als je onrechtvaardig werd behandeld, kwam hij voor je op en stond hij voor je klaar.”

Eigenlijk heette de acteur Manfred Derman. Zijn vader werd in de Tweede Wereldoorlog vermoord, waarna zijn zoon bij een gezin in huis kwam dat De Graaf heette. Hij kreeg hun naam. Later voerde hij een juridische strijd om zijn eigen naam terug te krijgen. Die won hij uiteindelijk in 2003, waarna hij De Graaf alleen nog als artiestennaam gebruikte.

Zijn laatste voorstelling was de theaterversie van ’Zeg ’ns Aaa’ in 2003. Daarna was hij alleen nog in tv-series te zien. ,,Ik kan terugkijken op mooie dingen’’, zei hij in 2005 tegen deze krant.

Hij was getrouwd en werd op latere leeftijd vader van een dochter. De laatste jaren richtte hij zich vooral op zijn gezin.

Jan Vriend

Meer nieuws uit Metropool

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.