Honderdste geboortedag Zangeres Zonder Naam in Leiden gevierd

Mary Servaes-Bey alias de Zangeres Zonder Naam.

Mary Servaes-Bey alias de Zangeres Zonder Naam.© Foto Kippa

Theo de With
Leiden

Het is volgend jaar niet alleen Rembrandt-jaar in Leiden, maar ook het jaar van de Zangeres Zonder Naam. Het is in 2019 honderd jaar geleden dat de zangeres als Mary Bey in deze stad ter wereld kwam.

,,Dat willen we niet onopgemerkt voorbij laten gaan’’, zegt Frank van Leeuwen. Met zijn evenementenbureau ProKwadraat is hij daarom druk bezig allerlei festiviteiten op de kalender te zetten. Hij denkt aan theater, een cd, een expositie, een speciaal gebrouwen bier en een Festival van het Levenslied, dat in het teken van de Zangeres Zonder Naam staat.

Arbeidersgezin

Mary Bey werd op 5 augustus 1919 in Leiden geboren in een arbeidersgezin. Door een val op driejarige leeftijd bleef ze de rest van haar leven last houden van haar heupen.

Platenbaas Johnny Hoes maakte haar groot als zangeres van het levenslied. Ze scoorde met liedjes als ’Mexico’ en ’Mandolinen in Nicosia’ grote hits.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

,,Vorig jaar hebben we het Festival van het Levenslied al nieuw leven ingeblazen’’, aldus Van Leeuwen. ,,Dit jaar slaan we over en volgend jaar pakken we groot uit. De finale staat gepland op zaterdag 30 november. We hopen dan weer nieuw talent te ontdekken, dat zich geïnspireerd door de Zangeres Zonder Naam vol enthousiasme op het levenslied stort.’’

Eenzaamheid

Het herdenkingsjaar wordt op zondag 10 februari afgetrapt in de Leidse Schouwburg. Het feestelijke programma omvat theatrale scènes over het turbulente leven van Mary Servaes-Bey. Ze werd in armoede geboren, kende grote successen, had een pijnlijke breuk met Johnny Hoes en stierf in eenzaamheid. Ook zal er op die bijeenkomst gezongen worden door Stefan Mondial, de Slechte Band, het koor Er Welt Een Traan en Robert van Hemert, die vorig jaar het Festival van het Levenslied won. Verder wordt een speciaal gebrouwen bier ten doop gehouden.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Op zondag 7 april staan de Leidse Draaiorgeldag en Verhalen van de Stad in het teken van de Zangeres Zonder Naam. ,,Op verschillende plekken in de stad worden theatrale scènes gespeeld die gebaseerd zijn op een van haar liedjes. De draaiorgels laten ook nummers uit het enorme repertoire van de Zangeres Zonder Naam horen.’’

Ideeën

Frank van Leeuwen roept Leidenaars op ook met ideeën te komen voor het herdenkingsjaar. ,,Ik zou een expositie heel leuk vinden. De Lakenhal is te druk met het Rembrandt-jaar. We zoeken dus nog een andere geschikte plek. Verder zijn er plannen voor een wandelroute, een roadmovie en een cd waarbij hedendaagse, Leidse artiesten liedjes van de Zangeres Zonder Naam nieuw leven inblazen.’’

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.