Premium

Sabbatical moet stress en werkdruk bij universitair personeel bestrijden

Sabbatical moet stress en werkdruk bij universitair personeel bestrijden
WOInactie gaf uit onvrede over hoge werkdruk en stress uit protest college in de buitenlucht.
© Publiciteitsfoto Remco Breuker
Leiden

Docenten en onderzoekers van de Universiteit Leiden moeten regelmatig een sabbatical kunnen nemen, zodat ze tijd hebben voor onderzoek of het volgen van cursussen. Zo blijven zij op de lange duur beter inzetbaar. Dat blijkt uit een nieuw Plan van Aanpak Werkdruk van de universiteit. Hierin staat ook dat het personeel meer vrijheid moet krijgen om de werkweek naar eigen inzicht in te vullen.

Op die manier wil de universiteit iets doen aan de hoge werkdruk en stress onder de medewerkers. Een jaar geleden had de Inspectie SZW (voorheen de Arbeidsinspectie) al zo’n plan van aanpak geëist.

Universitaire docenten klagen al langer over de werkdruk op hun instituten en opleidingen. In een enquête, die is opgenomen in de Personeelsmonitor 2018, maken zij duidelijk waar dat aan ligt: grote studentenaantallen, ’maatschappelijke stressfactoren bij studenten’, regeldruk en bureaucratie.

Wildgroei

Zeker in tentamenperiodes werken docenten ’s avonds en in de weekends door, ten koste van hun gezondheid, hun sociale leven, relaties en hun gezin. Vaak hebben ze weinig tijd om hun lessen voor te bereiden, en dat gaat ’ten koste van de kwaliteit’. Ze hekelen de ’wildgroei aan colleges’ die ze moeten geven en menige noodkreet klinkt door in de Personeelsmonitor: ’De werkdruk is echt veel en veel te hoog!’

Toch, zo blijkt uit de Personeelsmonitor 2018, zijn de personeelsleden ook trots op hun universiteit en hebben ze plezier in hun werk, omdat ze het als belangrijk ervaren. Docenten en onderzoekers hebben geen ’bullshit jobs’.

De Universiteit Leiden had gehoopt dat zij de werkdruk zou kunnen verlichten met de zogeheten studievoorschotmiddelen, die oud-onderwijsminister Jet Bussemaker in 2015 het vooruitzicht had gesteld na de afschaffing van de Studiefinanciering. Maar de eerste uitkeringen, 184 miljoen euro, beginnen pas volgend jaar. Dat bedrag loopt daarna wel op, tot 550 miljoen euro in 204.

Maar de universiteit hoeft niet te wachten op het rijksgeld. Ze kan zelf ook meer geld besteden, staat in het Plan van Aanpak Werkdruk. Jaarlijks hebben ’de meeste faculteiten te maken met een positief financieel resultaat’, geld dat kan worden ’ingezet om de onderwijslasten te verlichten’. Tenminste kan de universiteit nieuw personeel tijdelijk aanstellen om de werkdruk te verminderen.

Onhygiënisch

Behalve over werkdruk klaagt het universitair personeel ook over gebrek aan kantoorruimte, gebrekkige ICT-faciliteiten en een reiskostenvergoeding die slechts 10 procent van de uitgaven dekt. Daarnaast vinden veel medewerkers de universitaire gebouwen niet echt schoon. ,,Eén keer per jaar stofzuigen en dweilen is echt onvoldoende en onhygiënisch!’’

WOInactie per bus naar Den Haag

Onderzoekers en docenten van Nederlandse universiteiten gaan op vrijdag 14 december om 13.00 uur protesteren op het Koekamp in Den Haag. Ook in Leiden is een actiegroep van WOInactie actief, geleid door hoogleraar Koreastudies Remco Breuker, docent moderne kunst Bram Ieven en mediëvist Claire Weeda. Voor docenten die willen actievoeren, rijdt een bus naar Den Haag. Belangstellende docenten kunnen zich tot en met vrijdag 7 december aanmelden, op: bit.ly/2Q2dVZr

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.