Premium

TOP wint zonder veel franje [video]

TOP wint zonder veel franje [video]
Dordrecht

Winnen zonder goed te spelen, dat doen topclubs altijd het beste. TOP/SolarCompleet toonde deze kwaliteit tegen DeetosSnel en won zonder veel franje met 24-28.

TOP en Deetos werden tot dusverre allebei vijf keer zaalkampioen van Nederland. De Sassenheimers behaalden hun titels relatief snel tussen 2011 en 2018, maar hun tegenstanders deden er langer over.

De Dordtenaren pakten hun eerste titel in 1980 in de Leidse Groenoordhallen en de laatste in 1995, met ook nog vier verloren finales in deze periode.

Inmiddels behoort Deetos na de fusie met stadsgenoot Snel allang niet meer tot de elite. De club degradeerde twee keer uit de Korfbal League en is dit seizoen pas na vijf jaar afwezigheid terug in de topklasse.

TOP wint zonder veel franje [video]
Sanne Joustra speelde pas haar tweede volledige wedstrijd voor TOP maar deed het prima.
© Foto Orange Pictures/Rene van Dam

Vlak voor het voorstellen van de spelers moest TOP het gewone clubshirt verwisselen voor het inschiettenue om verwarring voor de scheidsrechter te voorkomen. Dat bleek de enige misser in de voorbereiding.

De Sassenheimers hadden zich op basis van de thuiswedstrijd in de eerste veldhelft (22-16 winst) uitstekend ingesteld op hun tegenstanders. Zij verdedigden zó goed dat zij veelal na één vijandelijk schot alweer balbezit kregen.

Ook aanvallend ging het vlot, want in krap elf minuten stond het 2-9 en bij rust was het verschil nauwelijks veranderd met 13-19. Het was veelzeggend voor het krachtsverschil dat alle acht basisspelers scoorden en Jimin de Vries, topschutter bij DeetosSnel en ooit één seizoen actief bij TOP, slechts twee keer doel trof.

Na de pauze begon de beginaanval van TOP echter te haperen, resulterend in slechts drie doelpunten in vijf beurten.

,,Het vak was te veel met andere dingen bezig, meer met de persoonlijke duels dan met het eigen spel. Al moet ik zeggen dat Paul (Anholts, red.) wel hard aangepakt werd”, analyseerde coach Jan Niebeek.

Anholts vocht onder de palen inderdaad felle duels uit, totdat hij in de tweede helft geblesseerd uitviel.

,,Ik kreeg een knietje in mijn bovenbeen”, verklaarde Anholts later. ,,Het was wel heel fysiek allemaal. In de tweede helft maakte ons vak verkeerde keuzes en scoorden we veel te weinig, maar we hielden wel altijd controle.”

Het was aan het andere vak te danken dat TOP controle hield en ruim aan de leiding bleef. Sanne Joustra speelde hier pas haar tweede volledige wedstrijd, maar zij draaide als vanouds mee.

,,Het ging lekker met mij en mijn vak” constateerde Joustra tevreden na afloop. ,,Maar het is nog wel een beetje zoeken. Dat komt ook omdat Frank (Mostard, red.) er nieuw in staat. Ik ben nog niet zo fit als ik moet zijn, maar dat is niemand zo vroeg in het seizoen.” Haar vierde doelpunt betekende 20-28, maar in de resterende drie minuten kon de thuisclub de schade beperken tot 24-28.

,,Wij hebben deze wedstrijd professioneel afgehandeld. Het was in de tweede helft heel matig, maar we kwamen nooit in gevaar. Wij verdedigden wel prima, al lieten we hen op het laatst te gemakkelijk over de twintig goals komen. Maar goed, dit is ook pas onze vierde wedstrijd en dit zijn toch weer twee punten”, rondde Niebeek geroutineerd af.

DeetosSnel-TOP 24-28

Doelpunten TOP: Snel 7, Brouwer 4, Joustra 4, Pikaar 4, Hendriks 3, Split 3, Anholts 2 en Mostard 1.

Meer nieuws uit Sport Regionaal