Verkoop Pesthuis ’bijzonder moeilijk’

Leiden

Het wordt bijzonder moeilijk om het Leidse Pesthuis te verkopen. Dat komt door de ’zware procedure’ en het heel specifieke karakter van het monumentale gebouw. Die mededeling deed Ingrid Juffermans van het Rijksvastgoedbedrijf, eigenaar van het complex. ,,En daarom moeten we niet te veel extra beperkingen opleggen’’, zo waarschuwde zij haar gehoor van raadsleden.

Het Pesthuis maakt binnenkort geen deel meer uit van museum Naturalis. De Rijksvastgoeddienst en de gemeente Leiden zagen dat al bijna twee jaar geleden aankomen en hebben die periode samen gebruikt om een dikke nota te schrijven. Daarin staat wat er wel, en vooral ook wat er niét in de nabij toekomst met het carré-vormige monument mag gebeuren. Want het gebouw gaat in de verkoop.

Uit een voorlopige marktconsultatie blijkt dat potentiële kopers uit heel Europa zich gaan melden, maar zij krijgen het niet makkelijk. Er wordt een zeskoppige jury aangesteld die de plannen beoordeelt en die verschillende selectie- en biedingsrondes houdt.

In die commissie zitten twee vertegenwoordigers van de gemeente, twee van de Rijksvastgoeddienst en twee specialisten. Als ook maar één van die zes een ingediend voorstel niet ziet zitten, dan wordt het plan afgekeurd.

Door dat vetorecht bestaat een niet onaanzienlijke kans dat veel mogelijke kopers teleurgesteld afdruipen. ,,Als partijen niet voldoen, gaan we niet de ambities bijstellen’’, aldus Juffermans. ,,Dan is de verkoop gewoon mislukt.’’

Behalve een strenge jury, telt het monument ook nog enkele fysieke restricties. De binnenplaats mag geen overkapping krijgen, de ramen zitten en blijven op een onhandige hoogte en er moet terdege rekening worden gehouden met de gracht eromheen en de woningen ernaast.

Vanwege die rigide houding is het volgens Juffermans niet handig als de gemeenteraad nog extra voorwaarden toevoegt. Iets wat sommige raadsleden wel willen. Een deel wenst vooral een culturele bestemming voor het Pesthuis, de ander wil er woningen of een menging van functies. Of raadsleden toch dergelijke aanvullingen gaan eisen, wordt later deze maand bekend.

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.