Inzamelingsactie voor mishandelde Leidse agent

Leiden

Op Facebook is een inzamelingsactie begonnen om de mishandelde Haarlemse agent Damien Kok van de politie in Leiden een kerstpakket te bezorgen.

De doneeractie begon op een geheime Facebooksite van de politie waar 8800 politiemensen op staan. Uiteindelijk werd besloten om de actie openbaar te maken. De politie van Leiden deelde het bericht op de eigen Facebooksite. Onder de kop ’doneeractie’ roept agent Justin van Tol politieagenten in het hele land op om ’een blijk van betrokkenheid’ te geven aan Damien.

,,Omdat heel politie Nederland een familie is, en we in deze onzekere tijden vooral elkaar moeten helpen heb ik dit opgestart. We zijn allemaal gepakt door het verhaal van Damien. Nu kunnen we iets voor hem betekenen.”

De teller van de actie staat dinsdagmiddag al bijna op €6000 euro.

Damien Kok werd tijdens de nieuwjaarsnacht in Leiden het ziekenhuis in geschopt. Afgelopen vrijdag diende in Den Haag de rechtszaak tegen de enige 19-jarige verdachte in deze strafzaak, Ali H. Kok las daar een emotionele slachtofferverklaring voor. Hij is zijn woning in de Haarlemse binnenstad kwijtgeraakt, hij heeft PTSS, zijn vrouw heeft een burn-out, een van zijn drie jonge kinderen loopt bij de psycholoog en hij wordt waarschijnlijk afgekeurd voor het politiewerk op straat.

Kok weet zeker dat hij de dader heeft gezien en hij wees hem vrijdag geëmotioneerd aan in de rechtszaal. ,,Hij is de term verdachte niet waardig. Hij is de dader van de mishandeling, mijn lijden en het vernietigen van mijn levensvreugde. Hij heeft mij, mijn vrouw en mijn drie kinderen van toen pas 2, 5 en 7 de vreugde en vanzelfsprekendheid in het leven ontnomen.”

De verklaring maakte zo’n indruk dat meegekomen politieagenten massaal zaten te huilen op de publieke tribune. De rechtbank doet op 14 december uitspraak. Verdachte Ali H., die in Groot-Brittannië studeert, ontkent in alle toonaarden. Hij zei dat hij vanwege zijn studie niet bij de uitspraak aanwezig kan zijn.

Kok geeft tot de uitspraak geen interviews in de media.

Lees ook: Mishandelde Leidse agent is alles kwijt

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.