LUMC ontdekt nieuwe immuuntherapie

LUMC ontdekt nieuwe immuuntherapie
Aweercellen schakelen een kankertumor uit.
© Gtty Images/iStockphoto
Leiden

Artsen boeken al een tijdje succes met immuuntherapie. Hierbij wordt het afweersysteem van kankerpatiënten met een antikankervaccin getraind om tumoren te bestrijden.

Van nature herkent het afweersysteem kankercellen wel, maar onderneemt het er amper actie tegen. Dat komt doordat tumoren het afweersysteem actief onderdrukken. Het vaccin bestaat uit middelen die checkpointremmers heten. Die remmen de afweer van tumoren, waarna het afweersysteem de kans krijgt om ze op te ruimen.

Onderzoekers van de afdeling Medische Oncologie van het LUMC rapporteren in het Amerikaanse medische tijdschrift Cell de vondst van een nieuwe checkpointremmer, dat de naam NKG2A draagt. In een proef, waarin muizen met kanker immuuntherapie kregen met NKG2A-remmers, bleek dat de dieren genazen, of dat het langer duurde dat de tumor terugkwam.

De eerste klinische studies met NKG2A-remmers zijn inmiddels begonnen. Onderzocht wordt, of het blokkeren van NKG2A op afweercellen in de tumor er inderdaad toe leidt dat de tumor slinkt. Uiteindelijk moet dit leiden tot een nieuwe vorm van immuuntherapie.

Meer nieuws uit Leiden

Keuze van de redactie