Vijf uittips voor Leiden en omgeving

1/5
Leiden

Het weekend staat weer voor de deur. In de decembermaand is genoeg te doen. Het Leidsch Dagblad zet elke week vijf uittips op een rij.

1. Pinokkio

Bijna iedereen kent Pinokkio van de Disney-film. De Leidse toneelgroep Imperium gaat een minder lieve versie spelen. Rauwer, ongepolijster en verrassender. Het is de jaarlijkse decembervoorstelling van het gezelschap. De voorstelling is geschikt voor acht jaar en ouder en gaat op vrijdag 7 december in première. ‘Pinokkio’ blijft te zien tot en met 24 december. Martin Kroon speelt de titelrol en maakt daarmee zijn debuut bij Imperium.

2. International Military X-mas Tattoo

De evenementenhal van Holiday Inn in Leiden staat zaterdag 8 december in het teken van militaire muziek. Voor de vierde keer wordt de International Military X-mas Tattoo gehouden. Het evenement is van twee dagen teruggebracht naar één dag, maar het aantal zitplaatsen in de hal is uitgebreid tot duizend. Organisator Simon Dubbelaar heeft een uitgebreid programma samengesteld met muziek, zang, dans, mars en show. De taptoe begint om 20.00 uur en duurt tot 23.00 uur.

3. Blues en Rock on Sunday

Een nieuw muzikaal initiatief in Leiden: Blues en Rock on Sunday. Het evenement wordt zondag 9 december voor het eerst gehouden in Scheltema. Er staan drie bands op het programma: Superdeal, Out of the Blue(z) en de Wouter Kiers Band. Het initiatief komt van Frans van der Voort en Marco Buyn. Ze spelen allebei in Out of the Blue(z) en hebben de nodige ervaring met het organiseren van evenementen. Aanvang zondag om 13.00 uur.

4. Toneeljubileum

Ingeborg Elzevier viert haar 60-jarig toneeljubileum met de voorstelling ‘Genoeg nu over jou!’. Deze tragikomedie is speciaal voor de 82-jarige actrice geschreven. Ze deelt het podium met Peter Tuinman en Annick Boer. Het toneelstuk gaat over een vrouw die zich sinds de geboorte van haar dochter verwaarloosd voelt door haar echtgenoot. Er zijn vrijdag 7 en zaterdag 8 december try-outs te zien in respectievelijk het Alphense theater Castellum en de Leidse Schouwburg. De première is zondagmiddag in Leiden.

5. Zangeres met contrabas

Renée Stevense is een Leidse singer-songwriter die zichzelf begeleidt op de contrabas. Deze combinatie komt niet veel voor. Op vrijdag 7 december presenteert ze haar tweede cd ’Water’ in de Leidse Vrijplaats. Het concert begint om 21.00 uur. Dit album heeft tien jaar op zich laten wachten; Renée Stevense was door een burn-out geveld. Maar ze is terug. In de Vrijplaats gaat ze de cd integraal uitvoeren met een aantal gastmuzikanten.

Meer nieuws uit Leiden