Universiteit beveiligt Wijnhaven na dreigementen om Zwarte Piet

Universiteit beveiligt Wijnhaven na dreigementen om Zwarte Piet
Den Haag

Een groep van 400 studenten die woensdagmiddag in gebouw Wijnhaven van de Universiteit Leiden in Den Haag wilden demonstreren tegen Zwarte Piet, hebben het evenement na bedreigingen afgelast. Op Facebook en Whatsapp noemden studenten van onder meer de opleiding Security Studies de demonstranten ’landverraders’ en zeiden ’niet te geloven dat die fuckers in het gebouw werden toegelaten’.

Uit vrees voor de veiligheid van de studenten, besloot de universiteit iedereen te controleren die het gebouw in wilde. Tassen moesten worden geopend en studenten moesten aan beveiligers hun LU-Card tonen, die bewijst dat zij bij de universiteit zijn ingeschreven.

Ondertussen zochten universitaire medewerkers contact met de studenten die de bedreigingen hadden geuit. Volgens woordvoerster Caroline van Overbeeke krijgen zij de boodschap dat ’iedereen overal een debat over mag voeren, als je het maar fatsoenlijk doet’. De universiteit doet nog verder onderzoek.

Het idee voor een Kick-Out Zwarte Pietprotest was een reactie op een sinterklaasfeest van personeelsleden in Wijnhaven vorig jaar. Toen hadden Zwarte Pieten onrust onder studenten veroorzaakt.

De demonstratie is niet afgelast op verzoek van de universiteit. ,,Integendeel’’, zegt Van Overbeeke. ,,Als de actiegroep zich bij ons had gemeld, hadden wij voor beveiliging gezorgd. Laat maar komen!’’

Meer nieuws uit Leiden