Alphense politiek bezorgd over reeks tegenvallers in Najaarsnota

Alphense politiek bezorgd over reeks tegenvallers in Najaarsnota
Alphen aan den Rijn

Wethouder Kees van Velzen (financiën) moet scherpere keuzes maken, zo vinden de partijen in de gemeenteraad van Alphen aan den Rijn. Veel fracties denken dat het moment nabij is waarop de CDA-bestuurder tot bezuinigingen moet overgaan om het huishoudboekje op orde te houden.

De vele tegenvallers van de afgelopen maanden stellen de politiek niet gerust, zo werd donderdagavond duidelijk bij de behandeling van de Najaarsnota.

Een tekort op jeugdzorg van zo’n 5,5 miljoen euro, fors stijgende bouwkosten, achterstallig onderhoud in diverse panden en diverse schoolbesturen die roepen om meer geld voor nieuwbouw: dat zijn zo een paar voorbeelden van tegenvallers.

,,De wethouder moet scherper opletten’’, aldus Van Velzens partijgenoot Henk Oostdam. ,,De hand moet op de knip.’’

Ook de andere partijen vragen zich af of de wethouder financiën de zaken wel goed onder controle heeft.

,,De financiële situatie van de gemeente is precair’’, aldus Ernst-Jan Straver, fractievoorzitter van de PvdA. ,,Is het college wel in control als het een verrassing is dat er zes ton nodig is voor achterstallig onderhoud in gemeentelijk vastgoed?’’

De VVD is bezorgd over het snel verslechterende beeld. Fractievoorzitter Anouk Noordermeer: ,,Ten opzichte van de prognoses in de Voorjaarsnota zijn we er, in de Najaarsnota, 1,3 miljoen op achteruit gegaan. De VVD houdt het hart vast.’’

D66-fractievoorzitter Gert van den Ham wil snel een discussie over ’echte keuzes’: Dat we zeggen: dit doen we niet meer, we gaan bezuinigen.’’ Van Velzen wil een discussie over eventuele bezuinigingen in het voorjaar houden.

Meer nieuws uit Leiden

Keuze van de redactie