Sleutelstad officiële stadszender

Sleutelstad officiële stadszender
Chris de Waard.
© Archieffoto
Leiden

Sleutelstad FM wordt per direct de officiële lokale omroep van Leiden, voor de komende vijf jaar. Unity.nu verliest Leiden, maar blijft wel de aangewezen zender voor Voorschoten, Oegstgeest, Zoeterwoude en Leiderdorp. Dat is het salomonsoordeel waarmee het Hilversumse Commissariaat voor de Media (CvdM) de tweestrijd oplost. ,,Hier zijn we héél content mee’’, aldus de opgetogen Sleutelstad-voorman Chris de Waard.

In Leiden en omliggende plaatsen waren de afgelopen jaren zowel Unity als Sleutelstad actief.

De eerste was de officiële omroep voor het hele gebied. Voornaamste voordeel daarvan is dat de zender 1,30 euro per huishouden in het uitzendgebied ontvangt, ongeveer twee ton per jaar. Sleutelstad was de commerciële concurrent en probeerde, met de uitdrukkelijke steun van de Leidse gemeenteraad, de positie van Unity over te nemen.

Sleutelstad officiële stadszender
Rudo Slappendel.
© Archieffoto

Dat lukte aanvankelijk niet. Het CvdM is wars van verandering en besloot dat Unity de officiële status behield, voor de zendperiode van vijf jaar. De regio opknippen in twee stukken wilde de media-autoriteit al helemaal niet.

Na meer dan een jaar delibereren en de betrokken partijen aanhoren, is daar nu toch toe besloten. ’Een ongebruikelijke situatie’, zo geeft de CvdM zelf toe in de uitspraak van gisteren.

Logisch

De Waard is verguld. Hij is nu verzekerd van ongeveer 80.000 euro overheidsbijdrage per jaar en hij is van plan naast sociale media en radio ook tv-uitzendingen te gaan maken over Leiden.

Uit de omliggende plaatsen trekt Sleutelstad zich terug. ,,Hoewel we het daar nog over moeten hebben, lijkt het me onlogisch om met Leids geld aandacht aan de regio te gaan geven’’, aldus De Waard.

Beroep

Voor Rudo Slappendel van Unity zijn de druiven zuur.

,,Hoewel ik eerlijk gezegd meer verrast ben dan teleurgesteld. We zijn blij dat we de omliggende gemeenten behouden, maar we hadden niet verwacht dat het commissariaat van standpunt zou veranderen. Er is een mogelijkheid om in beroep te gaan tegen het besluit en we bekijken nog of we daarvan gebruik gaan maken.’’

Mocht de splitsing tussen Leiden en randgemeenten blijven, dan is Slappendel niet van plan zich helemaal uit de stad terug te trekken. ,,Want wat in Leiden gebeurt, denk maar aan de ijshal, heeft ook gevolgen voor de omliggende plaatsen. Maar verslag doen van de Leidse gemeenteraad zie ik niet snel meer gebeuren.’’

Meer nieuws uit Leiden

Keuze van de redactie