LUMC maakt hoofdingang van ziekenhuis rookvrij

Het terrein van het LUMC wordt per 1 februari rookvrij. Het voorterrein moet dat vanaf 21 december zijn.© Foto Hielco Kuipers

Wilfred Simons
Leiden

Het LUMC gaat rokers verbieden om bij de hoofdingang een sigaret op te steken. Vanaf vrijdag 21 december worden patiënten, bezoekers en medewerkers die willen roken, naar twee abri’s aan de achterkant van het ziekenhuis.

De werkzaamheden voor die abri’s zijn vrijdag begonnen. Bij de parkeergarage en hoofdingang staan borden die verwijzen naar de tijdelijke rookzones.

Volgens een woordvoerder kan het LUMC zich er niet bij neerleggen dat jaarlijks 20.000 Nederlanders ziek worden door en ’vroegtijdig’ overlijden aan de gevolgen van roken. Sinds juli 2018 is het LUMC aangesloten bij de Alliantie Rookvrij Nederland. Samen met andere organisaties die bij de alliantie zijn aangesloten, zet het LUMC zich in voor een rookvrije generatie, een samenleving waarin niemand meer (over)lijdt aan de gevolgen van het roken van tabak en waarin kinderen rookvrij opgroeien.

In februari maakte het LUMC bekend dat het zich heeft gevoegd in de rechtszaak die advocaat Bénédicte Ficq sinds 2016 begon tegen de tabaksindustrie, die met ’sjoemelsigaretten’ rokers zou misleiden.

Het LUMC biedt medewerkers, studenten en patiënten hulp en begeleiding aan bij het stoppen en houdt ook stoppen-met-roken cursussen. In de spreekkamers wijzen artsen rokers op de gevolgen van roken, en attenderen zij hen op de mogelijkheden om onder begeleiding te stoppen.

De nu aangekondigde maatregel is een eerste stap. Per 1 januari 2020 moet het hele terrein rookvrij zijn.

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.