Premium

Veel duursporters hebben darmklachten

Veel duursporters hebben darmklachten
Zestig tot negentig procent van de duursporters heeft darmproblemen.
© Foto Taco van der Eb
Leiden

De beelden van Tom Dumoulin tijdens de Giro d’Italia vorig jaar gingen de wereld over. De Nederlander, die de Ronde van Italië uiteindelijk won, moest tijdens een etappe even afstappen om te poepen. De wielrenner kampte al langer met darmproblemen.

Hij is niet de enige, zegt Dionne Noordhof van de Hogeschool Leiden. „Dertig tot negentig procent van de hardlopers bijvoorbeeld heeft er last van tijdens duurinspanningen. Dit probleem speelt enorm in de duursportwereld, maar over de relatie tussen darmmicrobiota en darmklachten tijdens duurbelasting is bijna niets bekend.”

Daarom gaat de bewegingswetenschapper van de Hogeschool Leiden die samenhang onderzoeken bij deelnemers aan de Leiden Marathon. „Ik ben benieuwd of de samenstelling en functie van de darmmicrobiota (alle micro-organismen die leven in de darmen, red.) van een persoon van invloed is op het krijgen van klachten en de ernst daarvan. We vermoeden van wel.”

Tijdens duurinspanning wordt het bloedvolume in het lichaam herverdeeld. Waar het meeste bloed, en dus de meeste zuurstof, 1in rust naar de organen gaat, moet er tijdens het sporten veel bloed naar de actieve spieren. „Het gevolg van de kleinere bloedstroom naar de darmen is dat die onvoldoende zuurstof krijgen”, zegt Noordhof. Normaal gesproken zitten de cellen van de darmwand netjes tegen elkaar aan. Ze worden bijeengehouden door gespecialiseerde eiwitten, de zogenaamde tight junctions. „Door het zuurstoftekort functioneren deze eiwitten minder, waardoor de cellen minder goed tegen elkaar aan zitten. De darmwand wordt doorlaatbaar voor allerlei stofjes, ook voor giftige celwandbestanddelen van bacteriën. Zij kunnen vervolgens ontstekingsreacties veroorzaken.”

De vraag is waarom sommige mensen hier veel last van hebben tijdens duursporten en andere niet of nauwelijks. Noordhof vermoedt dat de darmmicrobiota van invloed is. „De darmmicrobiota heeft effect op de werking van de darmen, maar ook op de ontwikkeling van epitheelcellen, de cellen die de darmwand bekleden. Dus mogelijk dat er ook een relatie bestaat met de klachten die lopers ervaren”, zegt ze.

Voor haar onderzoek zoekt Noordhof tachtig gezonde mannen tussen 18 en 45 jaar die meedoen aan de halve of hele marathon tijdens de Leiden Marathon op 19 mei. „Waarom alleen mannen? Die vraag krijg ik vaker. Dat komt omdat bij vrouwen de menstruatiecyclus ook invloed heeft op de darmmicrobiota. We zouden wel vrouwen bij het onderzoek kunnen betrekken, maar zij zouden dan allemaal in hetzelfde deel van hun cyclus moeten zitten. Dat wordt erg lastig.”

Noordhof, die voor het onderzoek samenwerkt met onder andere de VU, Universiteit Leiden, NOC*NSF en de organisatie van de Leiden Marathon, zoekt zowel mensen die last hebben van hun darmen tijdens duursporten als mensen die geen last hebben. Deelnemers doen eerst een intake met een shuttle run test. Daarmee wordt hun fitheid bepaald. In de drie maanden voor de marathon houden ze een trainingsdagboek bij en krijgen ze wekelijks een vragenlijst. Op drie momenten (drie maanden voor de Leiden Marathon, een week vooraf en binnen 24 uur voor de marathon) wordt ontlasting ingezameld. Hieruit is de darmmicrobiota te bepalen. Tijdens de marathon wordt constant de kerntemperatuur van de deelnemers en de hartslag bijgehouden. Bovendien volgt direct na de race en 24 uur na afloop nog een vragenlijst.

Lopers die aan het onderzoek mee willen doen of vragen hebben, kunnen tot eind januari mailen naar noordhof.d@hsleiden.nl. Aanmelden kan ook via het inschrijfformulier van de Leiden Marathon.

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.