Verdachte van mishandeling Leidse agent Damien Kok vrijgesproken

Agent Damien in het ziekenhuis, januari 2018.

Annalaura Molducci
Leiden

De 19-jarige verdachte Ali H. die twee weken geleden terechtstond voor de mishandeling van politieagent Damien Kok is vrijdagmiddag vrijgesproken. Volgens de Haagse rechtbank is er onvoldoende bewijs dat H. de politieagent het ziekenhuis heeft ingeschopt.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Agent Damien Kok hoorde de uitspraak zichtbaar geëmotioneerd aan. Direct daarna verliet hij de rechtszaal, de verzamelde pers in afwachting van zijn reactie achterlatend. Hij wilde geen commentaar geven.

Kok liep een gecompliceerde beenbreuk op toen hij in de nieuwjaarsnacht in het centrum van Leiden hard tegen zijn linkerbeen werd geschopt. In het dossier waren onvoldoende consistente getuigenverklaringen, vindt de rechtbank. De enige vrouwelijke getuige die de mishandeling had gezien, verklaarde later bij de rechter-commissaris ook tegenstrijdig. Andere getuigen waren behoorlijk dronken of stoned.

Lees ook: Agent Damien Kok: ’Daar zit geen verdachte, dat is een dader’[video]

Het openbaar ministerie verklaarde direct na de zitting dat het in zeer sterke mate overweegt in hoger beroep te gaan.

De politie Leiden is behoorlijk geschrokken van de vrijspraak. ,,We moeten maar weer afwachten wat dit doet met de agenten in aanloop naar de oudejaarsnacht”, zei een woordvoerster van de korpsleiding.

Kok raakte door de mishandeling ongeschikt voor het werk op straat. Hij liep ptss op en is onder behandeling. Hij moest door de hele affaire zijn huis in de Haarlemse binnenstad verkopen en weet niet of hij ooit nog aan het werk kan als politieagent.

Ali H. is ook vrijgesproken van de mishandeling van een 18-jarige Leidenaar. De verklaring van de Leidenaar was ’van horen zeggen’, aldus de rechtbank. Het openbaar ministerie overweegt ’in zeer sterke mate’ in hoger beroep te gaan, zei een woordvoerster.

Lees ook: Mishandelde Leidse agent is alles kwijt

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.