Leidse factcheckers krijgen steun van Vlaams Journalistiek Fonds

Leiden

De factcheckers van de Universiteit Leiden krijgen een subsidie van het Vlaams Journalistiek Fonds (VJF). Samen met de universiteiten van Leuven en Antwerpen gaan Alexander Pleijter en Peter Burger een factcheckprogramma maken, dat zelfstandig ’checkbare beweringen’ uit teksten van politici kan halen.

Journalisten krijgen van het programma een lijstje met uitspraken, die zij vervolgens op juistheid kunnen controleren. Met het bouwen van het programma is 39.869 euro gemoeid.

Computerprogramma’s die in teksten feitelijke beweringen van meningen kunnen scheiden, bestaan al, zegt Alexander Pleijter in een toelichting.

Ze kunnen die beweringen alleen niet waarderen. Een opmerking als ’het is lekker weer vandaag’ is van een heel andere orde dan ’antisemitisme neemt toe in Europa’. ,,Dat waarderen gaan wij nu doen’’, zegt Pleijter.

Studenten gaan duizenden feitelijke beweringen invoeren in een database, op basis waarvan de computer betekenisvolle beweringen scheidt van onbelangrijke.

Daarvoor is kunstmatige intelligentie nodig, die nu wordt gemaakt bij de Universiteit van Leuven.

Het is de bedoeling het factcheckprogramma voor het eerst te gebruiken tijdens de campagne voor de Europese verkiezingen in mei volgend jaar.

Een probleem is wel dat het programma alleen overweg kan met geschreven teksten, en (nog) niet met spraak. ,,Voor de handelingen van de Tweede Kamer is dat geen probleem’’, zegt Pleijter. ,,Stenografen zetten die heel snel online.’’

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.