Liefdevol werkgeverschap werkt ’t beste [video]

Aukje Nauta© Videostill Youtube

Wilfred Simons
Leiden

Bedrijven die hun werknemers met liefde bejegenen, floreren het beste. Dat is de overtuiging van buitengewoon hoogleraar psychologie Aukje Nauta van de Universiteit Leiden. In haar oratie waarschuwt ze tegen een koude, onpersoonlijke verhouding die in Nederland tussen werkgevers en werknemers dreigt te ontstaan.

Door flexibilisering van de arbeid is al een derde van de Nederlandse bevolking actief als zzp’er of uitzendkracht. Veel flexibele banen draaien om minitaakjes, zoals wc’s schoonmaken of maaltijden bezorgen, waarbij de opdrachten en het werktempo worden bepaald door een algoritme.

Onder deze omstandigheden krijgen werknemers vaak geen tijd om te plassen, zoals de buschauffeurs hebben ervaren, of moet een poetsbeurt in precies 90 seconden worden verricht. De verdiensten van dit werk zijn vaak ook nog eens erg gering, waardoor er steeds meer werkende armen ontstaan. Volgens het Sociaal en Cultureel Planbureau zijn er in Nederland al meer armen met werk dan zonder.

Volgens Nauta is goed werkgeverschap, waarbij werknemers zich kunnen ontwikkelen, ook kostenefficiënt.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.