Studenten moeten zich verplicht oriënteren bij meer opleidingen Universiteit Leiden

Studenten moeten zich verplicht oriënteren bij meer opleidingen Universiteit Leiden
Leiden

Steeds meer opleidingen van de Universiteit Leiden verplichten aankomende studenten om zich van tevoren op hun opleiding te oriënteren. Zo willen ze bereiken dat eerstejaars een beter beeld hebben van de studie, en uitval voorkomen. Een universiteitsbrede ’verplichte matching’ voor bacheloropleidingen komt er nog niet, maar hangt wel in de lucht.

De universiteit begon in 2017 met verplichte matching. De aanleiding was dat in dat collegejaar 39 van de 107 eerstejaars bij de faculteit Wiskunde en Natuurwetenschappen al binnen een half jaar een voorlopig negatief studieadvies hadden gekregen.

Deze eerstejaars, meende het faculteitsbestuur, wisten gewoon niet wat hun opleiding inhield. Verplichte matching zou ze daar een beter beeld van moeten geven.

De eerste opleidingen waarbij een proef met verplichte matching liep, waren Psychologie, Biofarmaceutische Wetenschappen en Security Studies.

Het jaar daarop kwamen Sterrenkunde, Natuurkunde en International Relations and Organisations daar bij. Komend jaar gaan nog eens acht opleidingen hun eerstejaars ’matchen’, waaronder Religiewetenschappen, Wijsbegeerte, Life Science and Technology en het uiterst populaire Koreastudies.

Matching is niet bedoeld om studenten te selecteren. Als de kansen op succes klein lijken, kunnen studieadviseurs de opleiding ontraden, of juist extra hulp en voorzieningen aanbieden.

De universiteit weet niet of verplichte matching daadwerkelijk tot betere studieresultaten leidt. Dat zoekt ze nu uit. Als blijkt dat beter voorbereide studenten ook beter presteren, wil ze het op den duur bij alle studies invoeren.

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.