Stembus gesloten voor Leidsch Dagblad man of vrouw van het jaar

Leiden

Wie verdient de titel Man/Vrouw van 2018? Elf mannen en vrouwen strijden om die titel, onder wie twee duo’s. De stembussen zijn gesloten, de stemmen worden geteld. Houd het Leidsch Dagblad en de website in de gaten voor de winnaar.

Hieronder treft u de namen van alle kandidaten aan en in het kort de reden voor hun nominatie.

Sammy van Daalen en Romy van Rangelrooy

Sammy van Daalen (16) komt uit Koudekerk aan den Rijn en volgt een opleiding tot doktersassistente aan het Mbo Rijnland in Leiden.

Romy van Rammelrooij (15) komt uit Alphen aan den Rijn. Zij gaat daar naar school bij het Groene Hart Leerpark.

© Foto Hielco Kuipers

Sammy en Romy redden in de nacht van zondag 26 op maandag 27 augustus een gezin met twee kinderen uit een brandende woonboerderij aan de Hoogewaard in Koudekerk. De twee kwamen toevallig langsrijden op het moment dat de vlammen al uit het dak sloegen. Met hulp van de buren wisten ze de bewoners te wekken en in veiligheid te brengen. Daarbij liepen beide meiden schade op aan hun longen. Een paar dagen na de reddingsactie werden ze gehuldigd door burgemeester Liesbeth Spies.

Yvonne Hijman

Yvonne Hijman werd op 9 januari 1962 geboren in Leiden waar ze ook is opgegroeid. Na de LEAO ging ze als telefoniste/receptioniste aan de slag bij De Houtwerf, een groothandel in hout. Daarna volgde ze een opleiding tot hondentrimster. Dat heeft ze een aantal jaar gedaan totdat ze 17 jaar geleden aan de slag ging bij de dierenambulance. Daar is ze inmiddels aangesteld als coördinator. Ze is elke nacht bereikbaar voor spoedgevallen.

© Foto Hielco Kuipers

Yvonne vragen om coördinator te worden van de dierenambulance was een gouden greep, schrijft vrijwilligster Lia Redegeld aan de redactie. ,,Ze krijgt een vergoeding maar omgerekend is het minder dan een vakkenvuller bij een supermarkt.” Yvonne is volgens Lia zeven dagen en nachten per week in touw voor de ’beesies’. Ze vult elke dienst in die open blijft staan, als chauffeur of als telefoniste draait ze meerdere diensten per week. Zeven dagen per week heeft ze nachtdienst van 23 tot 8 uur om dieren in nood op te halen.

Ali en Pieter Hellinga

Pieter Hellinga (70) werkte zijn leven lang in ’het water’. Hij gaf leiding en had bestuursfuncties, zoals tussen 2008 en 2014 bij het Hoogheemraadschap van Rijnland. Nu is hij onder meer voorzitter van de Stichting Dorpscentrum Oegstgeest en molenaar op de Grote Molen in Zoeterwoude.

Ali Hellinga-Wolleswinkel (66) werkte als stedenbouwkundige bij gemeentes en intergemeentelijke organisaties. In 2015 nam ze ontslag zodat ze, naast enkele andere vrijwilligersfuncties, haar tijd fulltime aan het dorpscentrum kon besteden. Ze is onder meer voorzitter van het bouwteam.

Zij hebben ervoor gezorgd dat het een commercieel en haalbaar project is geworden door zalen te verhuren. Een inzamelingsactie maakte dit jaar de verbouwing van de hele benedenverdieping mogelijk. Dit echtpaar regelde alles, uiteraard met hulp. Zij hebben ongeveer drie jaar in het dorpscentrum gewoond, alle vrijwilligers aangestuurd, de veiling geregeld voor de crowdfunding, bouw begeleid, enzovoort.”

Eva de Leeuw

Je zou kunnen stellen dat Eva de Leeuw (23) een grillig CV heeft. Ze begon op het niveau havo/vwo, viel via de havo terug naar het vmbo en is tussentijds gestopt met de mbo-opleiding sociaal maatschappelijke dienstverlening - na eerst nog even het grafisch lyceum te hebben gevolgd. Maar zo moet je niet kijken, vindt de Leidse. ,,Het gaat niet om diploma’s, maar om wat je kan en welke ervaring je hebt opgedaan in je leven. Daarom werken we daar ook zo hard aan met onze MBO-UniverCity. Ik weet ook zeker dat wanneer onze studenten een baan gaan zoeken ze daarmee gaan scoren.’’

© Foto Hielco Kuipers

Eva trekt een project dat drop-outs niet als probleemgevallen ziet, maar als jonge mensen die veel kunnen bijdragen aan de maatschappij.

Aansluiten op hun interesses en wat ze aankunnen, is het motto. Direct na de start in september werd haar mbo UniverCity breed omarmd. Ook zit ze in een onderwijsgroep van de Groningse Universiteit, een denktank van het ministerie van onderwijs, cultuur en wetenschappen en werkt ze aan een boek. En dat allemaal voor onderwijs dat wél werkt.

Dinja Pannebakker

Dinja Pannebakker (31) is geboren op Sri Lanka maar als baby geadopteerd. Haar broertje komt ook uit Sri Lanka. Pannebakker heeft geen behoefte om haar biologische ouders op te zoeken. Ze heeft na een middelbare hotelschoolopleiding en een afgebroken studie communicatiemanagement gekozen voor de radio omdat daar haar passie ligt. Op dat medium is ze nog lang niet uitgekeken. Ze heeft verder nog een spannend programmavoorstel gedaan bij de NPO waar ze nu nog niet veel over wil vertellen. Ze leent haar mooie radiostem uit voor spotjes.

© Foto Hielco Kuipers

Dinja Pannebakker is genomineerd door drie lezers. Een daarvan is haar beste vriendin Sacha. Ze beschrijft Dinja als een sociaal bewogen vrouw die graag anderen helpt doelen te stellen en dat zelf ook doet.

Hoe druk Dinja het ook heeft, elke week heeft ze wel tijd om even een whatsappje te sturen naar haar dierbare vrienden. Een andere lezer vindt dat jong radiotalent moet worden gesteund. Dinja is volgens haar een rasartiest die het verdient om te winnen.

Folkert Rinkema

Folkert Rinkema (Delfzijl, 1960) is pas sinds vier jaar predikant, na een carrière in het leger en in het bedrijfsleven. Hij raakte op jonge leeftijd geïnspireerd door de verhalen van een zendeling die thuis langskwam, besloot dat hij dominee wilde wilden, maar verliet de middelbare school na acht jaar zonder vwo-diploma. Dat haalde Rinkema alsnog in het leger. Na zeven jaar als onderofficier maakte hij de overstap naar het bedrijfsleven: hij werkte zeventien jaar voor de Koninklijke Textiel Veredeling, tot de Twentse textielindustrie instortte en het roemruchte bedrijf failliet ging. Daarna probeerde hij het nog bij twee andere bedrijven. Tijdens zijn derde werkloze periode besloot Rinkema de verkorte opleiding tot predikant binnen de vrijgemaakt gereformeerde kerk te gaan volgen.

© Foto Hielco Kuipers

Predikant Folkert Rinkema haalde het stokoude begrip kerkasiel uit de vergetelheid. Hij gaf het Armeense asielzoekersgezin Tamrazyan vier weken lang onderdak in de vrijgemaakt gereformeerde kerk in Katwijk.

De familie vond geen rust meer in het Katwijkse asielzoekerscentrum omdat dat het na negen jaar zou worden teruggestuurd naar Armenië. Rinkema’s idee om dat met een estafettekerkdienst te voorkomen kreeg in Katwijk geen navolging, maar wel in Den Haag. Die loopt al sinds eind oktober.

Aeltsje Sierksma

Aeltsje Sierksma is geboren in Den Haag. Ze ging naar school in Amsterdam, Groningen en Muiderberg. Ze deed in 1966 de avondopleiding van de Gerrit Rietveld Academie. Overdag werkte ze als typiste bij het Algemeen Handelsblad in Amsterdam. In Muiderberg wekte ze bij de Raiffeisenbank als toeristisch informatrice en bij de interne controle. In 1975 trouwde ze in Naaldwijk. Vanaf 1977 woont de tekenlerares in Voorschoten.

© Foto Hielco Kuipers

Aeltsje Sierksma heeft al heel wat Voorschotenaren die in de bijstand zitten en andere minima geholpen. Ze richtte een cliëntenpanel op en vormde een cliëntenraad voor de sociale dienst in Voorschoten. Iedere maandag hield ze spreekuur in het gemeentehuis. Ook is ze een van de oprichters van het kunstgenootschap Vlietstreek, dat niet aan ballotage doet. Ze is actief lid van Groen Links waar ze zich met name inzet voor de minima. Betrokken, sociaal en rechtvaardig is ze. Onlangs kreeg ze de Parel van Voorschoten.

Mark Slats

Avonturier en aannemer Mark Slats (41) heeft sinds vier jaar een vriendin. Hij woont samen met haar en haar twee kinderen. Voor de kinderen is Mark een tweede Freek Vonk. Mark Slats is geboren in Darwin, Austr ë en woonde afwisselend in Nederland, Australië en Nieuw-Zeeland. Hij zat in het selectieteam waterpolo van Zuid-Holland en speelde onderwaterhockey in Nieuw-Zeeland. Hij houdt van de natuur en van vissen.

© Christophe Favreau/PPL/GGR

Mark Slats is genomineerd omdat hij als solozeiler en -roeier al heel wat zeeën heeft bedwongen. Slats is een avonturier die zijn reizen koppelt aan goede doelen. Hij wil 50 duizend euro inzamelen voor het Antoni van Leeuwenhoekziekenhuis omdat zijn moeder kanker heeft. Hij is ook in te huren als spreker. Mark had voor 2016 nog nooit geroeid maar na twee jaar trainen vestigde hij in 2018 een wereldrecord. Als je een doel voor ogen hebt en keihard werkt en traint kun je veel bereiken is zijn boodschap en daar vertelt hij over.

Jeroen Windmeijer

Jeroen Windmeijer (1969, Delft) studeerde culturele antropologie in Leiden en promoveerde op een onderzoek naar de Otavalo-indianen. Hij studeerde eveneens wereldgodsdiensten en werd in Leiden godsdienstleraar. Hij is getrouwd met Hamide Dogan, met wie hij een dochter heeft. In 2015 debuteerde hij met ’De bekentenissen van Petrus’. Sindsdien schrijft hij ieder jaar een thriller met veel aandacht voor religies en ideologieën.

© Foto Hielco Kuipers

De laatste hand wordt gelegd aan het eerste boek van een nieuwe trilogie, die zich afspeelt in Zuid-Amerika. De vorige, in Leiden gesitueerde trilogie van Jeroen Windmeijer maakt intussen furore; hij is internationaal aan het doorbreken. En met elk verkocht boek vergroot de Leidenaar de bekendheid van zijn stad.

Samen met Jos van Duinen schreef hij bovendien een jaar lang voor deze krant over de bijeenkomsten van allerlei geloofsgemeenschappen in de regio, wat onlangs resulteerde in de bundel Wegwijzers.

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.