Vijf uittips voor de kerstvakantie

Groot Kerstcircus Leiden.

Ligconcert.© Foto Taco van der Eb

Goden van Egypte.

Boerhaave is jarig.

1 / 4
Theo de With
Leiden

Kerstmis achter de rug, Oud en Nieuw voor de boeg. Voor wie zich toch nog verveelt in de kerstvakantie heeft het Leidsch Dagblad vijf leuke uittips op een rij gezet.

1. Groot Kerstcircus Leiden

Tot en met zondag 30 december staat de tent van het Groot Kerstcircus Leiden op de Lammermarkt. Voor het eerst sinds jaren heeft Leiden weer een circus binnen de gemeentegrenzen. Er is twee keer per dag een voorstelling: om 13.00 en 16.30 uur. Wilde dieren zijn niet meer toegestaan in het circus. Er doet in de shows één dier mee: een hond. Verder kan het publiek genieten van acrobaten, clowns, illusionisten en stuntmannen.

2. Het Zwanenmeer

De Leidse Schouwburg heeft zaterdagavond en zondagmiddag ‘Het Zwanenmeer’ op het programma staan. Het Kiev Ballet heeft een eigentijdse versie gemaakt van de klassieke voorstelling. Het gezelschap speelt niet het sprookje van de prins, die verliefd is op een jong meisje dat door een wrede tovenaar in een zwaan wordt veranderd. In deze versie wordt het jonge meisje omgetoverd tot een jongen. Het Kiev Ballet bezoekt Nederland elk jaar opnieuw. De voorstelling is zaterdag om 19.30 uur te zien in de Leidse Schouwburg en gaat zondagmiddag om 14.30 uur op herhaling.

3. Goden van Egypte

Het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden staat in de kerstvakantie in het teken van Egypte. Dat sluit mooi aan bij de grote tentoonstelling ‘Goden van Egypte’. Kinderen kunnen tot en met 6 januari speuren, kleuren en knutselen. Aan de knutseltafels bij de Egyptische tempel kunnen kinderen elke dag aan de slag met een Egyptische kleurplaat met Vos & Haas, hiëroglyfen schrijven of piramides bouwen. Kinderen kunnen met de audiotour ’Grote Goden Quiz’ ook zelf het Egyptische godenrijk gaan verkennen. Op zaterdag, zondag en woensdag zijn er om 15.30 uur familierondleidingen.

4. Ligconcert

Liggend op een matje wegdromen bij mooie muziek. Dat kan vrijdagavond in de Stadsgehoorzaal van Leiden. Deze ligconcerten zijn inmiddels traditie tijdens de laatste dagen van het jaar. Jeroen van Veen speelt op een vleugel Canto Ostinato van componist Simeon ten Holt (1923-2012). Dit muziekstuk wordt gerekend tot de minimal music en is inmiddels veertig jaar oud, maar populairder dan ooit. De luisteraars mogen matjes, slaapzakken of ander ligmateriaal van huis meenemen. Wie een stoel prefereert, kan op het balkon terecht. Het concert begint vrijdag 28 december om 20.30 uur.

5. Boerhaave is jarig

Rijksmuseum Boerhaave in Leiden wijdt een tentoonstelling aan Herman Boerhaave. Het is op 31 december precies 350 jaar geleden dat hij in Voorhout werd geboren. Uiteraard wordt zijn verjaardag in het wetenschapsmuseum gevierd. Op maandag 31 december mag iedereen daarom gratis naar binnen. Het museum trakteert die dag op gratis toegang en (zolang de voorraad streks) een Boerhaave-tas met een van zijn medische adviezen. De expositie omvat 110 objecten en geeft een beeld van het werk en leven van alleskunner Boerhaave.

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.