Vuurwerkvrij Leiden lukt ook eind 2019 niet

Loman Leefmans
Leiden

Met de huidige landelijke wetgeving en lokale middelen is het ook over twaalf maanden onmogelijk om Leiden helemaal vuurwerkvrij te verklaren. Het is bij de overgang van 2019 naar 2020 misschien wel haalbaar om de hele binnenstad te vrijwaren van knallers, sierpotten en vuurpijlen. Dat meldt burgemeester Henri Lenferink in een brief aan de gemeenteraad.

Leiden heeft de afgelopen jaren, op voorspraak van de gemeenteraad, steeds meer gebieden als vuurwerkvrij bestempeld. Het gaat dan om alle openbare parken, de directe omgeving van kinderboerderijen, bejaarden- en ziekenhuizen en het dierenasiel in de Stevenshof. Voor veel (politieke) partijen is een algeheel Leidse vuurwerkverbod de volgende stap, het liefst al over twaalf maanden.

Dat wordt lastig, schrijft Lenferink, want een totaalverbod kent financiële gevolgen en flinke juridische haken en ogen. Verder is afstemming met buurgemeenten noodzakelijk, anders steken de liefhebbers van vuurwerk massaal de gemeentegrens over tijdens de jaarwisseling. Bovendien valt of staat een algemeen vuurwerkverbod met voldoende politiecontroles. Volgens de burgemeester is het uiteindelijke einddoel ’niet mogelijk met de inzet van de huidige middelen’ en verder zijn ’de risico’s om nu verdere stappen te nemen te groot.’

De drie grote steden lopen voorop als het gaat om straten of zelfs hele wijken vuurwerkvrij te maken. In navolging van Den Haag zijn dit jaar ook in de hoofdstad raamposters verspreid, die bewoners kunnen ophangen om aan te geven dat ze geen vuurwerk wensen in hun straat. Rotterdam streeft ernaar om volgend jaar het systeem om te draaien. Niet de vuurwerkvrije gebieden worden aangegeven, maar juist de gebieden waar wél nog vuurwerk mag worden afgestoken.

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.